قرص آملودپین با نام دیگر آملوپرس که غالبا در مواقع فشار خون بالا تجویز می شوند، مانند هر داروی دیگری ممکن است، برای افراد خاص بخصوص کهنسالان و زنان باردار عوارضی را ایجاد نماید. از این روی در این مطلب از مجله داروخانه آنلاین داروباکس با عوارض جانبی قرص آملودپین با شما همراه خواهیم بود.

فشار خون بیماری خاموش و پرخطر

رگ‌های بدن انسان انعطاف پذیر هستند، یعنی می‌توانند باز و بسته شوند. اما اگر فشار درون سرخرگ‌ها مدام بالا باشد، این رگ‌ها قابلیت ارتجاع پذیری خود را از دست می‌دهند و سپس آهک نیز در آنجا انباشته می‌شود. بدین ترتیب دیگر به اندازه کافی به اعضای بدن خون نمی‌رسد و همین امر می‌تواند باعث سکته مغزی یا قلبی شود.

فشار خون بالا یک عامل خطر مهم در ایجاد نارسایی قلبی است. همچنین می‌تواند موجب نارسایی کلیه، مشکلات عروق محیطی، تخریب عروق شبکیه چشم، سکته مغزی و حمله قلبی شود به همین دلیل پیشگیری و درمان آن بسیار مهم است. اگر میزان آن به سرعت بالا رفته و به حدود ١٣/٢٠٠ برسد به آن فشار خون بدخیم گفته می‌شود که آسیب زیادی ایجاد می‌کند و موجب مرگ و میر می‌شود.

 

روش اندازه گیری فشار خون چگونه است؟

بهترین وضعیت برای اندازه گیری فشارخون، وضعیت نشسته در حالت کامل است. ساعد باید بروی میز یا دسته صندلی قرار بگیرد. وجود استرس و نیز پر بودن مثانه می‌توانند فشارخون را بالاتر از آنچه هست نشان دهند. فشار خون دو دست به جز موارد استثنایی تقریبا مساوی هستند. البته اندازه گیری فشارخون از هر دو بازو اطمینان بخش تر است.

برای اندازه‌گیری فشار خون از دو رقم استفاده می‌شود. یکی رقم بالایی (سیستول) و دیگری رقم پایینی (دیاستول). رقم بالایی، بالاترین فشار در ماهیچه قلب را درست پس از اینکه پمپ می‌زند اندازه گیری می‌کند. رقم دوم مربوط به زمانی است که ماهیچه قلب پس از پمپ زدن خود را رها می‌کند. این رقم به فشاری که در رگ‌ها وجود دارد مربوط می‌شود، زیرا در آن هنگام است که خون وارد رگ‌ها می‌شود. همین امر باعث می‌شود که اکسیژن اعضای بدن تأمین شوند.

اهمیت اعداد روی فشار سنج

فشار خون بالا یک بیماری است که طی آن فشار خون، بالاتر از سطح طبیعی یعنی ۱۲۰ / ۸۰ میلی متر جیوه می‌رود، این بیماری به عنوان قاتل خاموش شناخته می‌شود، زیرا در بسیاری موارد علائم آن بروز نمی‌کند، اما با این حال در فشارخون بسیار بالا و در حد خطر برخی از علائم مانند سردرد، خواب آلودگی، تپش قلب، تاری دید، خستگی، سرگیجه، گیجی، احساس زنگ در گوش، اشکال در تنفس، ضربان قلب نامنظم بروز می‌کند و حتی ممکن است فرد به حتی کما برود.

مقدار طبیعی فشار خون ۱۲۰ روی ۸۰ میلی‌متر جیوه بوده و مقدار بین ۱۲۰ روی ۸۰ تا ۱۳۹ بر روی ۸۹ به عنوان مرحله پیش از فشار خون بالا و فشار خون ۱۴۰ روی ۹۰ و بیشتر از آن نیز نشان دهنده ابتلا به فشار خون بالا است.

غشای سلولی عمل می کند، به همین علت است که این دارو را یک داروی مسدودکننده کانال های کلسیمی می‌دانند. آملوپرس فشار خون را کاهش می‌دهد و اثر محافظت بر قلب، مغز و کلیه دارد. این دارو احتمال سکته قلبی و مغزی را کاهش می‌دهد البته در موارد بروز حمله قلبی نباید از این دارو استفاده کرد در چنین مواردی باید از داروهایی مانند نیتروگلسیرین و یا ایزوسورباید زبر زبانی استفاده شود.

چگونگی مصرف داروی آملودیپین

مقادیر متفاوتی از داروی آملودیپین و برای علل متفاوتی تجویز می‌شود و مسئله مهم  استفاده داروی آملودیپین  در ساعت معین است. داروی آملودیپین به‌طورمعمول روزی یک‌بار مصرف می‌شود و پیشنهاد می‌شود که صبح‌ها پیش از صبحانه مصرف شود تا فراموش نشود.

این دارو را می‌توان با یا بدون غذا مصرف کرد. هیچ وقت بیشتر از مقدار تجویز شده مصرف نکنید.

از دستورات پزشکتان به دقت پیروی کنید. اگر روزی یک‌بار آملودیپین مصرف می‌کنید و یک نوبت را فراموش کرده‌اید، به محض آنکه که آن را به یاد آوردید مصرفش کنید. البته اگر کمتر از هشت ساعت به نوبت بعدی مانده است، نوبت فراموش شده را رها کرده، به برنامه منظم دارویی‌تان بازگردید.

 

تداخلات دارویی قرص آملودپین با چه داروهایی است؟

مصرف همزمان این دارو با داروهائی مانند کلاریترومایسین، اریترومایسین، کلوتریمازول، میکونازول، کیتوکونازول، دیلتیازم، سیکلوسپورین، نیکوتینیک اسید، کلوفیبرات، آب گریپ فورت احتمال ایجاد بیماری میوپاتی را به دلیل بالا رفتن غلظت سرمی آتورواستاتین افزایش می‌دهد.

داروهای ریفامپین، آنتی اسید، کولستیپول موجب کاهش غلظت سرمی آتورواستاتین می‌شوند. آتورواستاتین موجب افزایش غلظت سرمی دیگوکسین و داروهای ضد بارداری خوراکی می‌شود.

عوارض جانبی قرص آملودپین

هر دارو به موازات اثر درمانی که دارد، ممکن است باعث بروز برخی عوارض ناخواسته هم در بدن افراد مختلف بشود. اگرچه تمام این عوارض در یک فرد دیده نخواهد شد، اما در صورت بروز هر کدام از عوارض زیر در اولین فرصت با پزشک مشورت کنید.

موارد شایع عوارض جانبی قرص آملودپین

مشکلات خواب، سردرد (به خصوص در شروع درمان)، کوفتگی، گیجی، درد شکم، تهوع، سرخ شدن، قوزک‌های ورم کرده، آدم.

 

موارد غیر شایع

خشکی دهان، تعریق زیاد، احساس خارش یا سوزش برروی پوست و احساس تغییر برروی پوست، احساس ناخوشی، لرزیدن، غش کردن، ضعف، اختلالات بینایی، زنگ زدن گوش، تپش قلب، درد قفسه سینه، فشار خون پایین، مشکل تنفسی، آبریزش بینی، اسهال، یبوست، استفراغ، زیاد شدن اسید معده، راش پوستی، خارش، بی رنگ شدن پوست، ریزش مو، درد پشت، مزه غیر عادی، تغییرات خلقی، افسردگی، گرفتگی و درد عضلات، مشکلات مفاصل، تکرر ادرار، بزرگی سینه در مردان، تغییرات وزنی.

موارد نادر

گیجی و پریشانی از موارد نادر در عوارض جانبی قرص آملودپین است.

موارد خیلی نادر

سکته قلبی، آریتمی قلبی، کاهش تعداد سلول‌های خونی، کاهش تعداد پلاکت‌های خونی، قند خون بالا، فشار خون بالا، بیماری اعصاب محیطی مانند بی حسی، کاهش احساس، درد همراه با سوزش، واسکولیت، سرفه، حساسیت به نور،

التهاب معده و پانکراس، خارش، حساسیت شدید پوستی و تورم صورت، یرقان، هپاتیت و بزرگ شدن کبد، بزرگ شدن لثه، گلو، نای و مشکلات تنفسی.

در صورت مشاهده علائم آنژیوادم زیر از عوارض جانبی قرص آملودپین سریعا به پزشک مراجعه کنید:

تورم صورت، زبان یا گلو، اختلال در بلع، کهیر و مشکل تنفسی ممکن است در برخی مواقع حادث شوند.