همه چیز درباره شربت کتوتیفن از موارد مصرف تا تداخلات
شربت کتوتیفن (Ketotifen) یا شربت زکسیفن، آنتی هیستامین تولید شده توسط شرکت داروسازی عبیدی تولید میشود. این آنتیهیستامین میتواند از حملات آسمی ناشی از تماس با ماده محرک آلرژیزا جلوگیری کند. این شربت برای درمان آلرژی و سرفه در کودکان و بزرگسالان تجویز میشود و ممکن است عوارضی مانند سرگیجه، سردرد و خوابآلودگی بهدنبال داشته باشد. در ادامه این مطلب از داروباکس با ما باشید تا درباره شربت کتوتیفن، کاربرد و عوارض این شربت بیشتر بدانید. اگر حساسیت و آلرژی مدام باعث آزارتان شده می توانید درباره این دارو با متخصص آلرژی یا مشاوره دارویی مشورت کنید. شما میتوانید از طریق سیستم نوبتدهی داروباکس وقت ویزیت حضوری دریافت کرده و یا به صورت آنلاین با بهترین متخصصان به صورت متنی یا تلفنی در ارتباط باشید.
شربت کتوتیفن چیست؟
این شربت، داروی ضد حساسیت یا آنتیهیستامین است که علائم حساسیت را تسکین داده و از تشدید آنها جلوگیری میکند. این شربت همچنین همراه با سایر داروهای ضد آسم، برای کاهش دفعات، شدت و علائم آسم استفاده میشود، اما در حملات آسم موثر نیست و تنها برای پیشگیری مفید است.
نحوه مصرف شربت کتوتیفن
قبل از شروع درمان با داروی کتوتیفن، توصیه میشود که بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به کمک میکند تا اطلاعات جامعی راجع به دارو به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید. همچنین اگر سوالی در رابطه با مصرف دارو دارید، با پزشک خود مشورت نمایید. این دارو به دو شکل قرص و شربت تولید میشود و مقدار مصرف هر کدام را باید از پزشک بپرسید (قرص کتوتیفن برای چیست؟).
دوز و مقدار داروی کتوتیفن از فردی به فرد دیگر متفاوت است. بنابراین، دارو را دقیقا همانطور که پزشک آلرژی برایتان تجویز کرده است، استفاده نموده و از کم یا زیاد کردن خودسرانه مقدار و مدت زمان مصرف خودداری کنید. این دارو را میتوانید بدون توجه به وعدههای غذایی مصرف نمایید، اما برای کاهش عوارض گوارشی، توصیه میشود که دارو همراه با غذا مصرف کنید.
نگهداری شربت کتوتیفن در یخچال
شربت کتوتیفن را در جای امن و دور از دسترس کودکان در محیط خشک و خنک، دور از گرما و تابش مستقیم خورشید قرار دهید. بهتر است شربت زکسیفن در محیط مرطوب یا در معرض رطوبت زیاد قرار نگیرد.
بهترین زمان مصرف شربت کتوتیفن
برای درمان آسم، دوز دارو برای بزرگسالان و کودکان ۳ سال و بالاتر معمولا ۱ میلی گرم (۱ قرص یا ۵ میلی لیتر شربت) است که باید دو بار در روز، یک بار در صبح و یک بار عصر، مصرف شود. در مورد نوزادان و کودکان ۶ ماه تا ۳ سال، دوز دارو باید بر اساس وزن بدن توسط پزشک تعیین شود. به طور معمول، ۰.۲۵ میلی لیتر (۵۰ میکروگرم یا ۰.۰۵ میلی گرم) از شربت به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن، دو بار در روز، یک بار در صبح و یک بار عصر، تجویز میشود. بهترین زمان مصرف شربت کتوتیفن همراه با وعده غذایی است. البته میتوان بدون غذا یا همراه با میان وعده مصرف نمود.
شربت کتوتیفن هر چند ساعت است؟
برای درمان آسم در بزرگسالان، شربت کتوتیفن باید دو بار در روز، همراه با غذا، مصرف شود. در صورت نیاز، میتوان دوز را تا ۲ میلی گرم دو بار در روز افزایش داد. برای درمان رینیت آلرژیک در افرادی که به راحتی دچار خوابآلودگی ناشی از دارو میشوند، دوز اولیه برای بزرگسالان ۰.۵-۱ میلی گرم است که باید یک بار در روز و در شب مصرف شود.
موارد مصرف شربت کتوتیفن (شربت کتوتیفن برای چی خوبه؟)
شربت کتوتیفن، داروی ضد حساسیت یا آنتی هیستامین است که برای موارد زیر مصرف میشود:
- تسکین و جلوگیری از تشدید علائم حساسیت
- کاهش دفعات، شدت و علائم آسم
- درمان رینیت آلرژیک (آبریزش بینی ناشی از آلرژی) و کاهش آبریزش، خارش، عطسه و کیپ شدن بینی
- درمان کهیر پوستی (اگزما) و سایر بثورات پوستی آلرژیک
- کاهش علائم برونشیت حاد
- کاهش علائم واکنشهای آلرژیک مانند خارش، قرمزی و تورم
۱. آیا شربت کتوتیفن برای سرماخوردگی خوب است؟
کتوتیفن، داروی ضد حساسیت و آنتی هیستامین است که برای درمان علائم سرماخوردگی و بیماری آسم در بزرگسالان و کودکان استفاده میشود. شربت کتوتیفن باعث رفع گرفتگی یا آبریزش بینی شده و از تشدید علائم آسمی مانند تنگی نفس و سرفه شدید جلوگیری میکند. بنابراین، شربت زکسیفن به عنوان داروی موثر در کاهش و کنترل علائم حساسیتی و آسمی در بزرگسالان و کودکان شناخته میشود.
۲. شربت کتوتیفن برای گلودرد
در برخی موارد گلودرد ممکن است به علت واکنشهای آلرژیک ایجاد شده باشد. در این شرایط، شربت کتوتیفن میتواند به عنوان درمان کمکی در کاهش التهاب و تورم ناشی از واکنشهای آلرژیک در گلو مفید باشد. اما باید توجه داشت که کتوتیفن به طور اختصاصی برای درمان گلودرد طراحی نشده است. در صورت وجود گلودرد، حتما باید با پزشک مشورت کرد تا علت آن مشخص شده و درمان مناسب تجویز شود.
۳. شربت کتوتیفن برای گرفتگی صدا
در مواردی که دلیل گرفتگی صدا به علت واکنشهای آلرژیک باشد، شربت کتوتیفن به دلیل خاصیت ضد هیستامینی و ضد التهابی آن میتواند کمککننده باشد. این دارو میتواند به کاهش ورم و التهاب تارهای صوتی و بهبود گرفتگی صدا کمک کند.
۴. شربت کتوتیفن برای سرفه خلط دار
سرفههای خلطدار معمولا نشانهای از عفونتهای تنفسی مانند برونشیت، پنومونی یا عفونتهای ویروسی هستند. در این شرایط، داروهای ضد عفونت و خلطآور مناسبتر هستند. اما در موارد خاصی مانند آلرژیها، تحریک مجاری تنفسی یا التهابهای موضعی، شربت کتوتیفن میتواند به کاهش سرفههای خلطدار کمک کند. این دارو به دلیل خاصیت ضد هیستامینی و ضد التهابی خود میتواند تا حدودی از تولید و تشدید خلط جلوگیری کند.
با این حال، سرفههای خلطدار میتوانند نشانهای از بیماریهای جدی باشند. بنابراین در صورت مشاهده چنین سرفههایی، حتما باید با پزشک مشورت کرد تا علت آن بررسی شده و درمان مناسب انجام شود. استفاده از شربت کتوتیفن باید تحت نظر پزشک و به عنوان درمان کمکی باشد.
۵. شربت کتوتیفن برای سرفه خشک
سرفههای خشک معمولا نشانهای از تحریک مجاری تنفسی هستند و میتوانند دلایل مختلفی داشته باشند، از جمله:
- آلرژیها و عوامل محیطی تحریککننده
- عفونتهای ویروسی مانند سرماخوردگی یا آنفلوآنزا
- مشکلات ریوی مزمن مانند آسم یا COPD
- مصرف برخی داروها
برای سرفه خشک چی خوبه بخوریم؟ این شربت به دلیل ویژگیهای ضد هیستامینی و ضد سرفه خود میتواند در کنترل و کاهش سرفههای خشک و مداوم موثر باشد. این دارو میتواند با کاهش تحریک و التهاب مجاری تنفسی، از بروز سرفه جلوگیری کند.
۶. شربت کتوتیفن برای سرفه کودکان
شربت کتوتیفن برای درمان آلرژی در کودکان استفاده میشود. این دارو از آزادسازی واسطههای التهابی جلوگیری میکند یا تاثیر این واسطهها بر سلولها را کاهش میدهد. این شربت مانند سایر داروهای ضدهیستامین مانند لوراتادین، برای کنترل علائم آلرژی مانند سرفه و عطسه استفاده میشود.
این امر به طور غیرمستقیم باعث کاهش درد گلو نیز میشود. علاوه بر این، داروهای ضدآلرژی مانند کتوتیفن اثرات موضعی داشته و باعث از بین رفتن خارش میشوند. بنابراین، شربت کتوتیفن به طور کلی برای درمان علائم آلرژی در کودکان مورد استفاده قرار میگیرد و نباید به طور مستقیم برای سرفه تجویز شود.
۷. شربت کتوتیفن برای آبریزش بینی کودکان
شربت کتوتیفن، به عنوان داروی ضد آلرژی، میتواند برای درمان آبریزش چشم و بینی در سرماخوردگی یا ناشی از آلرژی در کودکان مورد استفاده قرار گیرد. آبریزش بینی یکی از علائم شایع آلرژی در کودکان است که ممکن است به دلیل تحریک و التهاب غشا مخاطی بینی ایجاد شود. کتوتیفن با مکانیسمهای مختلف، از جمله مهار آزادسازی واسطههای التهابی و اثر انتخابی بر گیرندههای هیستامین، باعث کاهش و بهبود علائم آلرژی از جمله آبریزش بینی میشود. این دارو به صورت موضعی در بینی و به طور سیستمیک اثر میکند و می تواند به عنوان درمان اولیه یا حمایتی برای آبریزش بینی آلرژیک در کودکان استفاده شود.
۸. شربت کتوتیفن برای نوزاد
استفاده از شربت کتوتیفن برای نوزادان باید با احتیاط و پس از مشورت با پزشک صورت گیرد. ایمنی و مناسب بودن مصرف این دارو در نوزادان به طور کامل بررسی نشده است و ممکن است عوارض جانبی در این گروه سنی بروز کند. پزشک متخصص باید وضعیت سلامت و نیازهای درمانی نوزاد را به دقت ارزیابی کند و در صورت تشخیص آلرژی، دوز مناسب و ایمن شربت کتوتیفن را برای درمان تجویز نماید. همچنین پزشک باید نحوه مصرف، دوره درمان و پایش علائم را به دقت کنترل کند. میزان مصرف شربت برای نوزادان ۶ ماهه تا کودکان ۳ ساله ۰.۲۵ میلیلیتر به ازای هر کیلوگرم وزن بدن دو بار در روز است.
دوز مصرفی شربت کتوتیفن
دوز مصرفی این شربت باید تحت نظر و تجویز پزشک متخصص صورت گیرد. پزشک براساس شرایط و ویژگیهای هر بیمار، دوز و نحوه مصرف مناسب را تعیین خواهد کرد. همچنین بیماران باید هرگونه عوارض جانبی را به پزشک گزارش دهند.
دوز مصرفی شربت کتوتیفن برای بزرگسالان:
- دوز معمول: ۱ میلی گرم دو بار در روز
- در صورت نیاز، میتوان دوز را تا ۲ میلی گرم دو بار در روز افزایش داد.
- باید همراه با غذا مصرف شود
دوز مصرفی شربت زکسیفن، در بزرگسالانی که تحت تاثیر خواب آلودگی دارو قرار میگیرند عبارتست از:
- دوز اولیه: ۰.۵-۱ میلی گرم یک بار در روز
- باید دارو در شب مصرف شود.
عوارض شربت کتوتیفن
کتوتیفن ممکن است در برخی بیماران باعث عوارض جانبی شود که شایعترین آنها عبارتند از:
- خواب آلودگی
- افزایش اشتها و وزن
- خشکی دهان
- اختلال در خواب، تغییر در خلق و خو، تحریکپذیری و عصبیشدن
- خوابآلودگی و گیجی
- افزایش حساسیت پوست به نور خورشید
آیا شربت کتوتیفن خواب آور است؟
این دارو ممکن است در برخی افراد باعث خوابآلودگی، سرگیجه یا کاهش هشیاری شود. بنابراین هنگام رانندگی یا کار با ماشینآلات در زمان مصرف آن باید احتیاط کرد. همچنین، مصرف شربت یا قرص کتوتیفن ممکن است باعث تحریکپذیری عصبی یا اختلال در خواب شود. این علائم به ویژه در کودکان ممکن است رخ دهد.
موارد احتیاط و منع مصرف شربت کتوتیفن
توجه داشته باشید که به تاریخ انقضای داروی کتوتیفن دقت کنید. در صورتی که دارویی که در دسترس دارید، تاریخ انقضای آن سپری شده است، از مصرف آن خودداری کنید. هرگز داروی کتوتیفن را به فرد دیگری، حتی اگر علائم مشابه شما را دارد، تجویز نکنید. افراد با شرایط زیر منع مصرف دارند یا باید با احتیاط مصرف کنند:
- حساسیت به این دارو یا سایر داروها و مواد
- بارداری یا قصد بارداری
- شیردهی
- افراد مبتلا به صرع
- بیماران کبدی یا کلیوی
- بیماریهای چشمی مانند گلوکوم
- مشکلات گوارشی مانند انسداد روده
- مشکلات پروستات یا ادراری
اختلالات دارویی شربت کتوتیفن (شربت کتوتیفن با چه داروهایی تداخل دارد؟)
مصرف همزمان این شربت با داروهای زیر تداخل دارد و ممکن است باعث تشدید عوارض جانبی شود:
- الکل
- باربیتوراتها مانند فنوباربیتال
- داروهای ضدویروسی مانند کلرپرومازین و هالوپریدول
- آنتیهیستامینهای آرامبخش مانند کلرفنیرامین، برومفنیرامین و هیدروکسیزین
- بنزودیازپینها مانند دیازپام و تمازپام
- قرصهای خواب مانند زوپیکلون
- داروهای ضدافسردگی قوی مانند مورفین، کدئین و دیهیدرو کدئین
- داروهای ضدافسردگی مانند آمیتریپتیلین
- داروهای سرطان
- داروهای ضدعفونت
- مولتیویتامین یا مکملهای گیاهی
- داروهای ضداضطراب، کدئین، داروهای دیابت خوراکی، ، آرامبخشهای عضلانی، داروهای روانپزشکی و قرص خواب
اطلاعات دارویی شربت کتوتیفن
اسامی رایج، عوارض و تداخلات دارویی کتوتیفن را در جدول زیر مشاهده میکنید:
اسامی رایج | عوارض جانبی | تداخلات دارویی |
---|---|---|
کتوتیفن | اختلال در خواب | داروهای ضدعفونت |
زکسیفن | تغییر در خلق و خو | داروهای ضداضطراب |
– | خواب آلودگی و گیجی | داروهای دیابت خوراکی |
– | تحریکپذیری و عصبیشدن | دیفنهیدرامین و کدئین |
– | افزایش اشتها | داروهای روانپزشکی و قرصهای خواب |
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
شربت کتوتیفن به عنوان دارو با خواص ضد حساسیتی و ضد آسمی شناخته میشود که با مهار آزاد شدن هیستامین در بدن، از بروز و تشدید علائم حساسیتی مانند آبریزش بینی، گرفتگی بینی و خارش جلوگیری کرده و همچنین در کاهش دفعات، شدت و علائم آسم نیز موثر است. بنابراین شربت کتوتیفن میتواند به عنوان بخشی از رژیم درمانی برای بیماران مبتلا به آلرژی یا آسم مورد استفاده قرار گیرد.
با این حال، همانند هر داروی دیگری، مصرف آن باید تحت نظارت و تجویز پزشک متخصص آلرژی انجام شود تا بتوان حداکثر استفاده را از خواص درمانی آن برد و از بروز عوارض احتمالی آن جلوگیری کرد. اما اگر تحت مصرف این دارو هستید می توانید برای فهمیدن عوارض جانبی آن با مشاوره دارویی آنلاین یا دکتر آسم و آلرژی آنلاین داروباکس به صورت غیرحضوری در ارتباط باشید.
داروباکس مراقب سلامتی شماست!
دیدگاه های نامرتبط به مطلب تایید نخواهد شد.
از درج دیدگاه های تکراری پرهیز نمایید.