قرص ال دی (LD) چیست و چگونه مصرف میشود؟
در صورت نیاز به خرید با شماره تماس 09334445543 تیم پشتیبانی داروباکس تماس بگیرید.
قرص ال دی (Low-Dose Birth Control) یا (Contraceptive LD)، یک داروی ضدبارداری است که برای پیشگیری از بارداری، درمان پریودهای نامنظم و برخی کاربردهای دیگر استفاده میشود. این قرص حاوی مقادیر کمی هورمون استروژن و پروژستین (شکل مصنوعی پروژسترون) مشابه هورمونهایی است که در چرخه قاعدگی نقش دارند.
قرصهای ضدبارداری با دوز پایین (قرص ال دی) به دو صورت موجود است:
1) قرص ترکیبی (Combined Oral Contraceptive Pill): حاوی استروژن و پروژستین است، اما بهنسبت قرصهای قدیمی دوز کمتری از استروژن دارد.
2) قرص فقط-پروژستین (Progestin-only Pill) یا مینیپیل (Minipill): تنها حاوی پروژسترون مصنوعی است.
قرص ال دی چگونه عمل میکند؟
هورمونهای موجود در قرصهای ضدبارداری ال دی به روشهای زیر از بارداری جلوگیری میکنند:
1) توقف یا کاهش تخمکگذاری (آزاد شدن تخمک از تخمدان)
2) غلیظ شدن مخاط دهانه رحم برای جلوگیری از ورود اسپرم به رحم (مخاط دهانه رحم به اسپرم کمک میکند تا به رحم وارد شود و تخمک را بارور کند. مخاط غلیظشده مانع رسیدن اسپرم به رحم میشود)
3) نازک شدن پوشش داخلی رحم (اندومتر) بهطوری که تخمک بارورشده احتمال کمتری برای چسبیدن داشته باشد.
قرصهای فقط-پروژستین از این روش استفاده میکنند. آندومتر پوشش داخلی رحم است، جایی که تخمک پس از لقاح در آن لانهگزینی میکند. اگر این پوشش نازکتر باشد، کاشت تخمک در آن سختتر میشود که از بارداری جلوگیری میکند.
فواید قرص ال دی چیست؟
قرص ال دی اگر بهدرستی استفاده شود، یک روش مطمئن و ایمن برای پیشگیری از بارداری است. البته این قرص مزیتهای دیگری هم دارد، از جمله:
- ایجاد سیکل قاعدگی منظمتر
- درمان یا کاهش علائم اندومتریوز و فیبروم رحم
- کاهش دردهای قاعدگی (دیسمنوره)
- کنترل سندروم پیش از قاعدگی (PMS) و اختلال ملال پیش از قاعدگی (PMDD)
- خفیف کردن علائم قبل از یائسگی
- کاهش خطر ابتلا به برخی سرطانها از جمله سرطان تخمدان و سرطان روده بزرگ
- کاهش خطر کیست تخمدان
- درمان سندروم تخمدان پلیکیستیک (PCOS)
- کاهش احتمال بارداری خارج از رحم
- بهبود آکنه
- توقف رشد موهای زائد
- کاهش میگرن
- کنترل گرگرفتگی در دوران گذار به یائسگی.
نکات کلیدی در مورد قرص ال دی
- قرص ضدبارداری ال دی را میتوانید با غذا یا بدون غذا مصرف کنید. در صورت بروز ناراحتی معده، برای کاهش سوزش معده، همراه غذا مصرف شود.
- بلافاصله بعد از خارج کردن قرص ال دی از بستهبندی، آن را مصرف کنید.
- مصرف داروی ضدبارداری ال دی را در 24 ساعت اول پریود خود شروع کنید، مگر اینکه پزشک دستور دیگری بدهد.
- اگر از یک روش دیگر کنترل بارداری هورمونی به استفاده از قرص ال دی روی آوردهاید، مطمئن شوید که باید چه زمانی مصرف ال دی را شروع کنید. اگر ابهام یا سوالی دارید، با پزشک خود صحبت کنید.
- سعی کنید قرص ترکیبی ال دی را هر روز در یک ساعت معین مصرف کنید.
- برای اینکه پیشگیری از بارداری با قرص ال دی موثر باشد باید قرصتان را هر روز بخورید. از مصرف هیچ دوزی صرفنظر نکنید، حتی اگر اغلب رابطه جنسی ندارید. اگر لکهبینی، خونریزی یا حالت تهوع دارید، مصرف قرصها را کنار نگذارید. در صورت از بین نرفتن این عوارض، با پزشک خود مشورت کنید.
- اگر ظرف چهار ساعت پس از مصرف قرص ضدبارداری استفراغ کردید، از دستورالعملهای مربوط به فراموش کردن قرص پیروی کنید.
- اگر یک نوبت از قرص ال دی را فراموش کردید، بهمحض یادآوری آن را بخورید و دوز بعدی را هم سر ساعت خودش مصرف کنید. این بدان معنی است که شما میتوانید دو دوز را در همان روز بخورید. اگر بیش از یک دوز از قرص ال دی را فراموش کردید، بروشور دارو را بخوانید یا برای راهنمایی با پزشک خود تماس بگیرید.
- اگر یک یا چند دوز از قرص ال دی را فراموش کردید، باید به مدت هفت روز پس از شروع مجدد از یک روش پشتیبان پیشگیری از بارداری استفاده کنید. اگر در مورد نحوه کنترل دوز فراموششده مطمئن نیستید، از یک روش اضافی کنترل بارداری (مثلا کاندوم) استفاده کنید و از راهنمایی پزشک خود کمک بگیرید.
انواع قرص ال دی
دو نوع مختلف از قرصهای ال دی وجود دارد. هر دو نوع حاوی هورمونهایی هستند که از بارداری جلوگیری میکنند:
1) قرصهای ترکیبی (حاوی هر دو هورمون استروژن و پروژسترون مصنوعی)
2) قرصهای فقط-پروژستین یا مینیپیل (حاوی فقط پروژسترون مصنوعی)
مینیپیل برای زنانی بهتر است که شیر میدهند یا سابقه لخته شدن خون و سکته مغزی دارند و نباید استروژن مصرف کنند.
۱-قرصهای ترکیبی
قرصهای ترکیبی حاوی اشکال مصنوعی هورمونهای استروژن و پروژسترون (به نام پروژستین در شکل مصنوعی آن) هستند. این قرصها اغلب در بستهبندی 28 عددی عرضه میشوند. اکثر قرصها (21 قرص) در هر چرخه، فعال (حاوی هورمون) هستند. قرصهای باقیمانده (هفت قرص) غیرفعالاند، به این معنی که حاوی هورمون نیستند. انواع مختلفی از قرصهای ترکیبی وجود دارد:
- قرصهای تکفاز: این قرصها در چرخههای یکماهه توزیع میشوند. همه قرصهای فعال، یک دوز هورمون به شما میدهند. در هفته آخر چرخه، میتوانید قرصهای غیرفعال را مصرف کنید یا آنها را حذف کنید. در هر دو صورت، پریود خواهید شد.
- قرصهای چندفاز: این قرصها در چرخههای یکماهه توزیع میشوند و سطوح مختلفی از هورمونها را در طول چرخه فراهم میکنند. در هفته آخر چرخه، میتوانید قرصهای غیرفعال را مصرف کنید یا آنها را حذف کنید. در هر دو صورت، پریود خواهید شد.
- قرصهای چرخه طولانیمدت: این قرصها معمولا در سیکلهای 13 هفتهای توزیع میشوند. شما به مدت 12 هفته قرصهای فعال مصرف میکنید. در هفته آخر چرخه، میتوانید قرصهای غیرفعال را مصرف کنید یا آنها را حذف کنید و پریود شوید. درنتیجه، شما فقط سه تا چهار بار در سال پریود میشوید.
فواید احتمالی قرصهای ال دی ترکیبی
قرصهای ترکیبی ممکن است شما را در برابر شرایط زیر محافظت کند:
- آکنه
- حاملگی خارج رحم
- نحیف شدن استخوانها
- رشد غیرسرطانی پستان
- سرطان آندومتر و تخمدان
- کمخونی
- پریودهای سنگین
- دردهای شدید قاعدگی.
۲-قرصهای فقط-پروژستین
قرصهای فقط-پروژستین حاوی پروژستین (پروژسترون مصنوعی) بدون استروژن هستند. به این نوع قرص مینیپیل نیز میگویند.
حدود 40 درصد از افرادی که از قرصهای فقط-پروژستین استفاده میکنند به تخمکگذاری ادامه میدهند. این بدان معناست که این قرصها به روشهای دیگری بر بدن تاثیر میگذارند و از بارداری جلوگیری میکنند.
قرصهای فقط-پروژستین میتوانند به کاهش خونریزی در افرادی که پریودهای سنگین دارند کمک کنند. ممکن است برای افرادی که به دلایلی، مانند سابقه سکته مغزی، میگرن همراه با اورا، بیماری قلبی، بیماری عروق محیطی یا ترومبوز ورید عمقی (DVT) نمیتوانند استروژن مصرف کنند، انتخاب خوبی باشد.
پزشک قرصهای فقط-پروژستین را برای زنانی که شیر میدهند یا به یائسگی نزدیک میشوند توصیه میکند. همچنین اگر بالای 35 سال دارید و سیگار میکشید، باید از استروژن اجتناب کنید، زیرا این ترکیب میتواند خطر ایجاد لخته خون را افزایش دهد.
با قرصهای فقط-پروژستین، تمام قرصهای موجود در چرخه فعال هستند. هیچ قرص غیرفعالی وجود ندارد، بنابراین ممکن است در حین مصرف این قرصها، پریود شوید یا نشوید.
فواید احتمالی قرصهای فقط-پروژستین
قرصهای فقط-پروژستین ممکن است برای چنین افرادی بهتر باشند:
- قادر به تحمل استروژندرمانی نیستند
- سیگار میکشند
- بیش از 35 سال سن دارند
- سابقه لخته شدن خون دارند
- میخواهند شیر بدهند
با پزشک خود در مورد اینکه کدام قرص برای شما بهتر عمل میکند صحبت کنید.
میزان مصرف قرص ال دی
میزان مصرف قرص ال دی در وهله اول به این مربوط میشود که از قرصهای ترکیبی استفاده کنید یا فقط-پروژستین.
۱-کنترل بارداری با قرص ال دی ترکیبی
قرص ال دی در بستهبندی 28 عددی (معمولا برای یک چرخه 28روزه قاعدگی)، بهازای هر روز یک قرص ارائه میشود. قرصهای ترکیبی حاوی 10 تا 35 میکروگرم (mcg) استروژن هستند، در حالی که قرصهای با دوز بالاتر (قرصهای قدیمی) حاوی 50 میکروگرم یا بیشتر هستند.
پزشکان بهندرت قرصهای ترکیبی با دوز بالا را تجویز میکنند، زیرا قرصهای با دوز پایین به همان اندازه خوب عمل میکنند و عوارض جانبی کمتری دارند.
افراد معمولا 21 قرص فعال مصرف میکنند و سپس هفت روز استراحت یا هفت قرص بدون هورمون مصرف میکنند. آنها معمولا در طول هفته بدون هورمون، پریود میشوند.
برخی از نامهای تجاری قرصهای ال دی ترکیبی عبارتند از:
- Ortho-Novum
- Yaz
- Yasmin
- Aviane
- Apri
- Levlen
۲-کنترل بارداری با قرص ال دی فقط-پروژستین
یک بسته قرص فقط-پروژستین یا مینیقرص (مینیپیل) حاوی 28 قرص فعال است. مهم است که قرص را هر روز در ساعت مشخصی مصرف کنید. اگر قرصهای مینی را طبق این برنامه مصرف کنید، به همان اندازه قرصهای ترکیبی موثر خواهند بود.
برخی از نامهای تجاری قرصهای فقط-پروژستین عبارتند از:
- Camila
- Ovrette
- Norethindrone
- Micronor
- Heather
- Errin
- Nor-QD
نحوه مصرف قرص ال دی
بهطور سنتی، بسته به نام تجاری و مقدار مصرف، حداقل سه هفته از قرصهای فعال و سپس دو تا هفت روز از قرصهای بدون هورمون (غیرفعال) استفاده میکنید و این مصرف را بهطور چرخهای ادامه میدهید. اکثر زنها در طول مصرف قرصهای غیرفعال، پریود میشوند.
قرصهای ترکیبی اغلب در بستههای ماهانه عرضه میشوند که معمولا از چرخههای 21 یا 28روزه پیروی میکنند. برخی از برندها هیچ قرص غیرفعالی را در بسته ارائه نمیکنند (فقط برای سه هفته قرص فعال دارند). با بستههای 21روزه، یک زن پس از سه هفته مصرف قرص فعال، به مدت یک هفته هیچ قرصی مصرف نمیکند که در این مدت معمولا پریود میشود.
علاوه بر چرخههای ماهانه، برخی برندها چرخههای طولانیمدت ارائه میدهند که شامل دورههای 91روزه (13 هفتهای) و حتی 365روزه است.
در برخی چرخههای طولانیمدت، شما هیچ قرص غیرفعالی ندارید. بدینترتیب، روزانه یک قرص فعال مصرف میکنید. روش دیگر چرخه طولانیمدت، زمانی است که وقفه در مصرف قرصهای فعال فقط سه تا چهار بار در سال رخ میدهد. حذف قرصهای غیرفعال در این چرخهها، از قاعدگی جلوگیری میکند. پزشک شما میتواند بهترین گزینه را برایتان در نظر بگیرد.
در نظر داشته باشید که با تمام این فرمتها، شما هر روز یک قرص را در ساعت مشخصی مصرف کنید.
اگر مصرف قرص ترکیبی خود را ظرف پنج روز پس از شروع قاعدگی شروع کنید، بلافاصله در برابر بارداری محافظت خواهید شد. اگر دیرتر شروع کنید، باید ابتدا به مدت هفت روز متوالی مصرف کنید و سپس انتظار محافظت داشته باشید. در آن هفت روز، باید از یک روش پشتیبان جلوگیری از بارداری مانند کاندوم استفاده کنید.
از سوی دیگر، قرصهای فقط-پروژستین، تنها در بستههای 28تایی عرضه میشوند. مانند قرصهای ترکیبی، شما هر روز یک قرص را یک ساعت مشخص (یا نهایتا بازه زمانی سهساعته) مصرف میکنید.
قرصهای فقط-پروژستین نسبت به قرصهای ترکیبی سریعتر عمل میکنند، به این معنی که پس از مصرف دو قرص متوالی در عرض 48 ساعت از بارداری محافظت خواهید شد. اگر نمیخواهید 48 ساعت برای رابطه جنسی صبر کنید، باید از یک روش جلوگیری از بارداری مانند کاندوم استفاده کنید.
قرص را بهطور کامل قورت دهید. آن را نجوید، له نکنید و نشکنید. قرص ال دی ممکن است با غذا یا بدون غذا مصرف شود، اما بهتر است آن را در زمان مشخص و همزمان با غذا مصرف کنید تا بیشترین تاثیر را بگذارد. اگر در عرض چهار ساعت پس از مصرف، استفراغ داشتید، یک قرص دیگر مصرف کنید.
مدت زمان مصرف قرص ال دی
این دارو را در مقدار مصرف معین و مدت زمان تجویزشده توسط پزشک مصرف کنید.
بهتر است مصرف قرص را از روز اول سیکل قاعدگی خود شروع کنید و یک ماه کامل به مصرف آن ادامه دهید. وقتی بسته تمام شد، بسته جدید را شروع کنید.
فراموشی مصرف قرص ال دی
- در صورتی که دوز مصرفی خود را فراموش کردید، بهمحض یادآوری، قرص فراموششده را بخورید. سپس دوز معمول روزانه خود را طبق برنامه مصرف کنید.
- اگر 12 ساعت در مصرف قرص ترکیبی یا سه ساعت در مصرف قرص فقط-پروژستین دیر کردید، در حین مقاربت به مدت دو روز از یک روش پشتیبان کنترل بارداری (مانند کاندوم) استفاده کنید.
- اگر برنامه تجویزشده را رعایت نکرده باشید (یک یا چند قرص را فراموش کرده یا یک روز دیرتر از زمان تعیینشده مصرف قرص را شروع کردهاید)، میبایست احتمال بارداری را در نظر بگیرید. پزشک میتواند در مورد تست بارداری و گزینههای اضطراری پیشگیری از بارداری شما را راهنمایی کند.
- نگهداشتن راهنمای بستهبندی دارو مفید است، زیرا اکثر آنها دستورالعملهای خاصی در مورد آنچه باید انجام دهید، ارائه میدهند.
- در صورت تایید بارداری، باید مصرف قرص ال دی را قطع کنید.
نحوه متوقف کردن مصرف قرص ال دی
برای کنار گذاشتن قرصهای ال دی هیچ دستورالعمل ویژهای وجود ندارد. میتوانید مصرف قرصهایتان را در وسط بسته متوقف کنید، یا بسته فعلی را تمام کنید و دیگر ادامه ندهید.
- اگر نمیخواهید فورا باردار شوید، در صورت قطع مصرف قرصهای ضدبارداری، میبایست سایر گزینههای کنترل بارداری را در نظر بگیرید.
- اگر میخواهید روش پیشگیری خود را از قرص به ایمپلنت یا پچ پوستی تغییر دهید، ممکن است لازم باشد مصرف قرص را به مدت چند روز پس از نصب آن ادامه دهید. پزشک درباره این موضوع به شما مشورت خواهد داد.
- برای اطمینان از باردار نشدن در این دوره انتقال، میتوانید از یک روش پشتیبان دیگر مانند کاندوم و اسپرمکش استفاده کنید.
- فارغ از دلیل تغییر یا توقف قرص، ممکن است بعد از انجام این کار متوجه برخی بینظمیهای پریود شوید. این طبیعی است، اما اگر قاعدگی شما بسیار سنگین شد یا درد بیش از حد را تجربه کردید، باید فورا با پزشک خود صحبت کنید.
مصرف زیاد قرص ال دی
طبق شواهد، مصرف تصادفی یک یا دو قرص ال دی اضافی، آسیب جدی به همراه ندارد. حتی دوزهای بیشتر (مثلا یک بسته کامل) نیز معمولا هیچ نگرانی پایداری برای سلامتی ایجاد نمیکند.
قرصهای ضدبارداری میزان سمی بودنِ بسیار کمی دارند. آنها حاوی مقدار کمی استروژن و پروژستین یا فقط پروژستین هستند که هورمونهایی بیخطر برای انسان محسوب میشوند. در حالی که سطوح بالای این هورمونها ممکن است در طول زمان عوارض جانبی داشته باشد، احتمالا پس از یک دوز بسیار زیاد، هیچ آسیب طولانیمدتی را تجربه نخواهید کرد.
اما شایعترین عوارض جانبی مصرف زیاد این قرص عبارتند از:
- حالت تهوع
- استفراغ
- سردرد شدید
در صورتی که موارد زیر را تجربه کردید به اورژانس مراجعه کنید و بسته قرص را همراه با هرگونه مواد تشکیلدهنده، دستورالعمل یا اطلاعات دیگری که همراه با نسخه شما ارائه شده است، همراه داشته باشید:
- درد ناگهانی یا شدید
- از دست دادن هوشیاری
- مشکل تنفس
- تورم صورت، کهیر یا سایر علائم یک واکنش آلرژیک
عوارض مصرف قرص ال دی چیست؟
بروز عوارض جانبی در همه قرصهای ضدبارداری هورمونی رایج است، اگرچه برخی افراد با قرصهای فقط-پروژستین عوارض جانبی کمتری را گزارش میکنند.
اکثر عوارض جانبی نیازی به مراقبت پزشکی ندارند و پس از تطبیق بدن با دارو، ناپدید میشوند. در صورت تداوم عوارض یا نگرانی از آن با پزشک خود مشورت کنید.
شایعترین عوارض قرص ال دی
- تغییرات در چرخه خواب
- تحریکپذیری یا بدخلقی
- حالت تهوع
- دلدرد
- سردرد
- استفراغ
- اسهال
- لکهبینی بین قاعدگی (قاعدگی غیرطبیعی)
- افزایش وزن
- حساسیت، درد یا تورم پستان
- تغییرات در میل جنسی.
ممکن است بین دورههای قاعدگی یا عقبافتادن قاعدگی، لکهبینی یا خونریزی داشته باشید. اگر این حالت مکرر اتفاق افتاد یا به مدت طولانی ادامه داشت، با پزشک خود مشورت کنید. در صورت مشاهده تورم و درد در اندامها، تنگی نفس، درد قفسه سینه یا تغییر در بینایی به پزشک خود اطلاع دهید، زیرا ممکن است نشانه لخته شدن خون باشد.
آنچه گفتیم، همه عوارض قرص ال دی نیست. برای آگاهی از فهرست کامل عوارض این دارو، بروشور داخل جعبه دارو را ببینید.
مصرف قرص ال دی در دوران بارداری
به نظر نمیرسد مصرف قرص ال دی در اوایل بارداری خطر نقایص مادرزاد در کودک را افزایش دهد. برخی تحقیقات نشان دادهاند که استفاده از قرصهای ضدبارداری در نزدیکی بارداری میتواند خطر کموزنی هنگام تولد، زایمان زودرس یا نگرانیهای دستگاه ادراری را در نوزادان افزایش دهد. اما بهطور کلی، نمیتوان این موارد را تایید کرد.
برای احتیاط، در صورتی که مشکوک به بارداری هستید، یک تست بارداری خانگی انجام دهید. اگر جواب مثبت بود، مصرف قرص را قطع کنید. اگر انجام تست بارداری خانگی امکانپذیر نیست، مصرف قرصهای ضدبارداری را تا زمانی که بتوانید برای اطلاع از بارداری خود به پزشک مراجعه کنید، متوقف کنید. در این بین از روش دیگری برای جلوگیری از بارداری مانند کاندوم استفاده کنید.
از طرفی، برخی افراد ممکن است به دلایلی غیر از پیشگیری از بارداری از قرص ال دی استفاده کنند. اگر این موضوع برای شما صادق است، در صورت باردار شدن باید مصرف قرص را متوقف کنید. از آنجایی که روند بارداری توسط هورمونها انجام میشود، میتوانیم استنباط کنیم که مصرف هر چیزی که تعادل هورمونی بدن را مختل میکند، احتمالا ایمن نیست.
مصرف قرص ال دی در دوران شیردهی
این احتمال وجود دارد که شیردهی تحت تاثیر قرص ال دی قرار گیرد، زیرا قرص ال دی میتواند تولید شیر را کاهش دهد یا باعث تغییر در ترکیب شیر مادر شود.
بهطور کلی، استفاده از قرص ال دی تا زمانی که مادر شیرده کودک خود را بهطور کامل از شیر نگرفته، توصیه نمیشود.
تاثیر قرص ال دی بر باروری
این قرص تاثیری بر باروری در آینده ندارد. بسیاری از زنان پس از قطع مصرف قرص، معمولا در عرض چند روز یا چند هفته، خیلی سریع به سطح طبیعی ترشح هورمون خود باز میگردند. بااینحال، ممکن است تا دوازده ماه طول بکشد تا به سیکل طبیعی خود بازگردند. مطالعات نشان میدهد که بین 79 تا 96 درصد از زنان میتوانند ظرف 12 ماه پس از ترک قرص باردار شوند.
هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد این قرص باعث ناباروری یا مشکلات باروری طولانیمدت میشود.
مصرف قرص ال دی در چه مواردی ممکن است خطرناک باشد؟
کنترل بارداری با قرص ال دی نسبت به کنترل بارداری با قرصهای قدیمی که سطح استروژن بالایی دارند، خطرات کمتری دارد. به این دلیل که دوزهای بالای استروژن عوارض جانبی بیشتری ایجاد میکنند.
استروژن خطر مشکلات قلبی و فشار خون بالا را به میزان اندک افزایش میدهد. بهندرت، باعث ایجاد لخته خون در ورید، معمولا در ساق پا میشود که به آن ترومبوز ورید عمقی (DVT) میگویند. لخته خون میتواند به نواحی دیگر بدن برود و بهطور بالقوه باعث آمبولی تهدیدکننده زندگی شود.
خطر مشکلات قلبی-عروقی مرتبط با استروژن در افراد زیر بیشتر است:
- سیگار میکشند
- سنشان بالای 35 سال است
- سابقه خانوادگی لخته شدن خون دارند
- مبتلا به بیماری قلبیاند
- سایر عوامل خطر بیماری قلبی مانند چاقی یا فشار خون بالا را دارند.
استفاده طولانیمدت از کنترل بارداری هورمونی ممکن است خطر ابتلا به برخی سرطانها از جمله سرطان پستان و دهانه رحم را افزایش دهد.
با این حال، برخی تحقیقات نشان میدهد که خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم در افرادی که از داروهای ضدبارداری استفاده میکنند، پس از 10 سال مصرف کاهش مییابد. همچنین خطر ابتلا به سرطان تخمدان در افرادی که از قرص ال دی استفاده کردهاند کمتر است.
قبل از مصرف این دارو، اگر سیگار میکشید و بالای 35 سال دارید، یا در گذشته دچار حمله قلبی شدهاید یا سرطان رحم/دهانه رحم یا واژن دارید، به پزشک خود اطلاع دهید. همچنین، زنان باردار و شیرده نباید این دارو را مصرف کنند.
برخی دیگر از خطرات کنترل بارداری با قرص ال دی عبارتند از:
- مقاومت به انسولین
- افسردگی
- افزایش وزن
- کلستاز و برخی دیگر از انواع بیماریهای کبدی.
خطر ابتلا به این موارد به عوامل زیادی از جمله سبک زندگی و سابقه پزشکی خانوادگی بستگی دارد. بنابراین مهم است که در مورد خطرات و فواید داروهای ضدبارداری با پزشک خود صحبت کنید.
دلایل قطع فوری داروهای ضد بارداری ال دی
اگر با هریک از علائم زیر مواجه شدید، فوری مصرف قرص ال دی را قطع کنید و موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید:
- بروز ناگهانی سردردهای میگرنی برای اولین بار یا بروز مکرر سردردهای غیرعادی شدید
- اختلالات حاد بینایی، شنوایی یا گفتار
- اولین علائم ترومبوفلبیت یا ترومبوآمبولی (بهعنوان مثال، درد غیرمعمول در پاها یا تورم، درد شدید در هنگام تنفس یا سرفه بدون دلیل مشخص)
- احساس درد یا سفتی در قفسه سینه
- بروز زردی (کلستاز)، هپاتیت یا خارش عمومی
- افزایش تشنج صرع
- افزایش قابلتوجه فشار خون
- شروع افسردگی شدید بالینی
- درد شدید بالای شکم یا بزرگ شدن کبد.
تداخلات دارویی قرص ال دی
همیشه میبایست قبل از مصرف هرگونه دارو یا مکمل گیاهی جدید با پزشک خود مشورت کنید. برخی داروها میتوانند اثر ضدبارداری ال دی را کمتر کنند یا باعث خونریزی غیرمنتظره شوند. این داروها شامل فهرست زیر است:
- داروهایی که برای درمان صرع استفاده میشوند، مانند پریمیدون، فنیتوئین، باربیتوراتها، کاربامازپین، اکسکاربامازپین
- داروی سل (مانند ریفامپین)
- داروهای مورد استفاده برای درمان عفونت HIV (ریتوناویر) یا سایر بیماریهای عفونی (مانند گریزئوفولوین، آمپیسیلین، تتراسایکلین)
- داروی محرک روده (مثل متوکلوپرامید)
- داروی گیاهی خار مریم.
قرص ضدبارداری ال دی ممکن است اثربخشی سایر داروها مانند داروهای حاوی سیکلوسپورین یا لاموتریژین ضدصرع را کاهش دهد (که میتواند منجر به افزایش دفعات تشنج شود).
سوالات متداول در مورد قرص ال دی
قرصهای ضد بارداری چقدر موثرند؟
قرصهای ال دی اگر درست مصرف شوند، در پیشگیری از بارداری بسیار موثرند. هم قرصهای ترکیبی و هم قرصهای فقط-پروژستین مقدار کمی احتمال شکست دارند.
برای اثربخشی کامل، قرصهای حاوی پروژسترون باید هر روز در همان بازه زمانی سهساعته مصرف شوند. اگر این بازه زمانی را از دست دادید، باید بهمحض یادآوری قرص خود را مصرف کنید و به مدت دو روز از یک روش دیگر پیشگیری از بارداری مانند کاندوم استفاده کنید.
قرصهای ترکیبی انعطافپذیرترند. باید سعی کنید آنها را هر روز در ساعت مشخصی بخورید، اما با رعایت بازه زمانی 12ساعته نیز همچنان از بارداری مصون خواهید بود.
آیا قرص ال دی از بیماریهای مقاربتی (STD) جلوگیری میکند؟
خیر، این قرص از شما در برابر بیماریهای مقاربتی (STDs) یا عفونتها (STIs) محافظت نمیکند. بیماریهای مقاربتی مانند زگیل تناسلی، کلامیدیا و ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV) از طریق تماس مستقیم جنسی و تبادل مایعات بدن مانند مایع منی منتقل میشوند. اگر از نظر جنسی فعال هستید، بهترین راه برای جلوگیری از STD استفاده از کاندوم علاوه بر قرص است. کاندوم، اگر بهتنهایی استفاده شود، حدود 85 درصد در پیشگیری از بارداری موثر است. با این حال، اگر قرص و کاندوم با هم استفاده شوند، هم عفونت و هم پیشگیری از بارداری بهینه میشود. اگر در یک رابطه تکهمسری یا رابطه با یک شریک نیستید، ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی استفاده از کاندوم همراه با قرص را برای جلوگیری از بارداری و بیماریهای مقاربتی پیشنهاد میکند.
آیا مصرف قرص ال دی خطری برای سلامتی دارد؟
قرصهای ضدبارداری برای اکثر زنان بیخطرند. از عمر قرص ال دی حدود 60 سال میگذرد، بنابراین تجربه زیادی در استفاده از آن وجود دارد. درصد کمی از زنانی که از قرصهای ضدبارداری ترکیبی (حاوی استروژن) استفاده میکنند، در معرض افزایش خطر ابتلا به این عوارض نادر هستند:
- لخته شدن خون
- ترومبوز ورید عمقی (DVT)
- حمله قلبی
- فشار خون بالا
- سکته.
پزشک براساس سابقه پزشکی شما در مورد سطح خطر با شما صحبت خواهد کرد. خوشبختانه، اگر فردی امکان استفاده از قرصهای حاوی استروژن را نداشته باشد، میتواند با خیال راحت به مصرف قرصهای فقط-پروژستین روی بیاورد.
جایگزینهای قرص ال دی چیست؟
برای قرص ال دی در کنترل بارداری جایگزینهای مختلفی وجود دارد:
- ایمپلنت اتونوژسترل (Etonogestrel Implant)
- دستگاه داخل رحمی آی یو دی (IUD)، با چندین گزینه هورمونی و غیرهورمونی
- حلقه ضدبارداری واژینال (هر دو گزینه ماهانه و سالانه در دسترس است)
- پچ پوستی (Skin Patch)
- تزریق پروژستین (آمپول دپو پروورا (Depo – Provera))
دیدگاه های نامرتبط به مطلب تایید نخواهد شد.
از درج دیدگاه های تکراری پرهیز نمایید.