انوکساپارین سدیم Enoxaparin Sodium
انوکساپارین چیست؟
انوکساپارین باعث رقیق شدن خون می شود. این دارو شبیه هپارین است.
( آمپول انوکسارین محصول شرکت تهران شیمی )
وزن مولکولی انوکسوپارین از وزن مولکولی هپارین کمتر است و به همین دلیل ایمنی بیشتری نسبت به هپارین دارد. این دارو ممکن است در بیماران بستری برای پیشگیری از آمبولی مخصوصا متعاقب جراحی تعویض مفصل زانو یا لگن، کاهش ریسک خطر حمله قلبی یا سکته مغزی ( مخصوصا پیشگیری از سکته قلبی در آنژین ناپایدار) و یا در زنان باردار برای خون رسانی بهتر به جنین و پیشگیری از سقط جنین استفاده شود.
عوارض انوکساپارین
بجز سوزش، درد، خارش، حساسیت و کبودی در محل تزریق آمپول انوکساپارین که معمولا ایجاد می شود ممکن است خونریزی در نقاط مختلف بدن اتفاق بیافتد که نشان دهنده دوز بالای دارو است. این علائم ممکن است بصورت خون دماغ شدن، ادرار تیره، مدفوع سیاه، سردرد، گیجی، تغییر بینایی و یا احساس خستگی مفرط مشاهده شود. در چنین مواردی به پزشک اطلاع دهید تا دوز دارو را تعدیل نماید ویا در صورت لزوم با تجویز پادزهر انوکساپارین اثر آنرا کاهش دهد.
Reference: www.webmd.com
اطلاعات تخصصی
موارد مصرف انوکساپارین سدیم
وزن مولکولی انوکسوپارین از وزن مولکولی هپارین کمتر است و به همین دلیل ایمنی بیشتری نسبت به هپارین دارد. این دارو ممکن است در بیماران بستری برای پیشگیری از آمبولی مخصوصا متعاقب جراحی تعویض مفصل زانو یا لگن، کاهش ریسک خطر حمله قلبی یا سکته مغزی ( مخصوصا پیشگیری از سکته قلبی در آنژین ناپایدار) و یا در زنان باردار برای خون رسانی بهتر به جنین و پیشگیری از سقط جنین استفاده شود.
مکانیسم اثر انوکساپارین سدیم
انوکساپارین به آنتی ترومبین (یک ضد انعقاد در گردش) متصل می شود و آن را تقویت می کند تا کمپلکسی را تشکیل دهد که به طور برگشت ناپذیر فاکتور لخته شدن Xa را غیرفعال می کند. به دلیل وزن مولکولی کم، فعالیت کمتری در برابر فاکتور IIa (ترومبین) در مقایسه با هپارین شکسته نشده (UFH) دارد.
فارماکوکینتیک انوکساپارین سدیم
انوکسوپارین بعد از تزریق زیر پوستی به سهولت و با یک زیست دستیابی حدود 92% جذب می شود. اوج غلظت پلاسمایی آن طی یک تا 5 ساعت حاصل می شود. نیمه عمر حذف آن حدود 4 تا 5 ساعت است اما متعاقب یک دوز 40 میلی گرمی فعالیت آنتی فاکتور Xa تا 24 ساعت ناپایدار می ماند. این دارو در کبد متابولیزه می شود و از طریق ادرار دفع می گردد که دفع آن هم به صورت داروی تغییر نکرده و هم به صورت متابولیت های دفعی است.
منع مصرف انوکساپارین سدیم
انوکساپارین در بیماران مبتلا به خونریزی عمده فعال، در بیماران مبتلا به ترومبوسیتوپنی همراه با آزمایش مثبت آنتی بادی ضد پلاکتی در حضور انوکساپارین سدیم یا در بیماران با حساسیت مفرط به انوکساپارین منع مصرف دارد.
عوارض جانبی انوکساپارین سدیم
*
عوارض شایع (%10<):
هماتولوژی و انکولوژی: آنمی، خونریزی
عوارض نسبتا شایع (%10-1):
قلبی عروقی: ادم محیطی
سیستم اعصاب مرکزی: گیجی
گوارشی: تهوع
هماتولوژی و انکولوژی: خونریزی شدید (مانند خونریزی داخل جمجمه ای، داخل چشمی، خلف صفاقی)، کبودی، ترومبوسیتوپنی
کبدی: افزایش سطح سرمی آلانین آمینوترانسفراز، افزایش سطح سرمی آسپارتات آمینوترانسفراز
موضعی: هماتوم در محل تزریق، خونریزی محل تزریق، درد محل تزریق
کلیوی: خون در ادرار
متفرقه: تب
تداخلات دارویی انوکساپارین سدیم
*مشخصات کلی تداخلات:
– ضد انعقاد
تداخلات رده X (پرهیز):
آپیکسابان، دابیگاتران اتکسیلات، ادوکسابان، همین، میفپریستون، اوماستاکسین، ریواروکسابان، اوروکیناز، ووراپاکسار
کاهش اثرات داروها توسط انوکساپارین:
فاکتور X (انسانی)
کاهش اثرات انوکساپارین توسط داروها:
مشتقات استروژن، پروژستین ها
افزایش اثرات داروها توسط انوکساپارین:
آلیسکایرن، مسدودکننده های گیرنده آنژیوتانسین II، مهارکنندههای آنزیم تبدیلکننده آنژیوتانسین، کلاژناز (سیستمیک)، دفراسیروکس، دئوکسی کولیک اسید، دسیرودین، اپلرنون، ایبریتومومب تیوگزتان، نینتدانیب، اوبینوتوزومب، اوماستاکسین، پالیفرمین، نمکهای پتاسیم، دیورتیک های نگهدارنده پتاسیم، ریواروکسابان، آنتاگونیست های ویتامین کا
افزایش اثرات انوکساپارین توسط داروها:
مشتقات 5- آمینوسالیسیلیک اسید، آکالابروتینیب، داروهای با خصلت ضد پلاکتی، آلمتوزومب، آنتیترومبین، آپیکسابان، برومپریدول، کپلاسیزومب، دابیگاتران اتگزیلات، داساتینیب، ادوکسابان، امولسیون چرب (بر پایه روغن ماهی)، همین، گیاهان (با خاصیت ضد انعقاد/ ضد پلاکت)، ایبروتینیب، اینوترسن، لیماپروست، مزوگلیکان، میفپریستون، داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی، اسید چرب امگا-3، پنتوسان پلی سولفات سدیم، پنتوکسی فیلین، آنالوگهای پروستاسیکلین، سالیسیلات ها، سوگامادکس، سولودکسید، داروهای ترومبولیتیک، تیبولون، تیپراناویر، اوروکیناز، ویتامین ای (سیستمیک)، ووراپاکسار، زانوبروتینیب
تداخل با غذا:
ذکر نشده است.
دارو های هم گروه انوکساپارین سدیم
گروه B
قابل استفاده در بارداری: با مطالعات حیوانی شواهدی دال بر خطرناک بودن این دارو مشاهده نشده است. مطالعات انسانی به اندازه کافی در دست نیست
دیدگاه های نامرتبط به مطلب تایید نخواهد شد.
از درج دیدگاه های تکراری پرهیز نمایید.