همه چیز در مورد کلردیازپوکساید
کلردیازپوکساید چیست؟
کلردیازپوکساید چه تفاوتی با دیازپام دارد؟
ایمن ترین داروهای بنزودیازپینی کدامند؟
کاربرد کلردیازپوکساید در ترک الکل
ویتامین مورد نیاز در ترک الکل همراه با مصرف کلردیازپوکساید چیست؟
آیا کلردیازپوکساید اعتیاد آور است؟ تست اعتیاد را مثبت می کند؟
پیش از مصرف کلرودیازپوکساید 
نحوه ی مصرف کلرودیازپوکساید
توصیه ها
عوارض شایع کلرودیازپوکساید
 

کلردیازپوکساید چیست؟
‎کلردیازپوکساید با اثر بر روی ناقل های عصبی(نوروترانسمیترها) منجربه انتقال اثر آرامبخشی در سلول های مغزی می شود. این عملکرد در افرادی که اضطراب دارند کمک می کند تا علائم اضطراب کاهش یابد. به همین دلیل این دارو معمولاً  برای کاهش اضطراب به صورت کوتاه مدت تجویز می گردد.
‎کلرودیازپوکساید همچنین یک شل کننده ی عضلانی نیز می باشد. به همین دلیل یکی دیگر از موارد کاربرد آن در برطرف کردن علائم ترک الکل است.در افراد معتاد به الکل ، ۳تا ۸ ساعت پس از آخرین مصرف الکل ، علائم ترک آغاز می‌شود . سم زدایی در شرایط ترک الکل  همراه با علائمی می باشد که گرفتگی عضلانی یکی از این علائم می باشد  که برای تسکین آن، کلرودیازپوکساید تجویز می گردد.

 

کلردیازپوکساید چه تفاوتی با دیازپام دارد؟
دیازپام قوی تر از کلردیازپوکساید است. 12.5 میلی گرم کلردیازپوکساید از نظر اثرات خواب آوری و ضد اضطراب معادل 5 میلی گرم دیازپام است. نیمه عمر دیازپام هم بیشتر از کلردیازپوکساید است. اثرات شل کنندگی عضلات دیازپام هم بیشتر است. هرچقدر نیمه عمر داروهای خواب آور و آرام بخش بیشتر باشد موقع بیدار شدن صبحگاهی کسالت بیشتری ایجاد می کند. بنابراین کلردیازپوکساید نسبت به دیازپام کسالت صبحگاهی کمتری دارد.

 

ایمن ترین داروهای بنزودیازپینی کدامند؟
اگزازپام و کلردیازپوکساید قدرت کمتری نسبت به سایر داروهای این گروه دارند، بخوبی تحمل می شوند و عوارض و سمیت کمتری دارند.

 

کاربرد کلردیازپوکساید در ترک الکل
کلردیازپوکساید برای ترک الکل کاربرد دارد در این صورت باید 4 بار در روز استفاده شود و پس از ترک کامل الکل به تدریج 3 قرص، 2 قرص و نهایتا 1 قرص در روز مصرف می شود. البته داروهای بهتری برای سندرم ترک الکل وجود دارد مانند آکامپروسیت، دی سولفیرام و نالتروکسان

 

ویتامین مورد نیاز در ترک الکل همراه با مصرف کلردیازپوکساید چیست؟
کمبود ویتامین B1 در افرادی که الکل را ترک می کنند وجود دارد و مصرف تیامین (ویتامین ب1) و قرص کلردیازپوکساید با دوز بالا در افرادی که مصرف الکل بالایی دارند لازم است و در موارد خاص لازم است در شرایط ICU  انجام شود چون احتمال لرزش و تشنج وجود دارد.

 

آیا کلردیازپوکساید اعتیاد آور است؟ تست اعتیاد را مثبت می کند؟
مصرف طولانی مدت کلردیازپوکساید می تواند وابستگی فیزیکی و اعتیاد ایجاد کند. البته اعتیاد به کلردیازپوکساید معمولا مشکل حادی ایجاد نمی کند و ترک مصرف این دارو سخت نیست. تاثیری بر نتیجه تست اعتیاد ندارد.

 

پیش از مصرف کلرودیازپوکساید 
– در صورت بارداری یا شیردهی به پزشک خود اطلاع دهید .
– در صورت مشکل در نفس کشیدن (بطور مثال تنگی نفس و احساس خفگی در خواب ) به پزشک خود اطلاع دهید .
– در صورت سابقه ی مشکلات کبدی ، کلیوی ، بیماری های اعصاب و روان (مانند افسردگی، وسواس، اختلالات شخصیتی و فوبیا) ،سابقه ی حساسیت دارویی پزشک خود را مطلع نمایید .
– در صورتی که اعتیاد به الکل دارید و مصرف این دارو جهت علائم ترک الکل برای شما تجویز نشده است ، به پزشک خود اطلاع دهید .
– _از آنجا که این دارو می تواند در عملکرد داروهای دیگر در بدن اختلال ایجادکند لازم است پیش از شروع مصرف لیستی از کلیه ی داروهای مصرفی خوددر اختیار پزشک یا داروسازتان قرار دهید. ( خصوصا داروهای آرامبخش،خواب آور،ضد حساسیت ها و داروهای تضعیف کننده ی اعصاب)

 

نحوه ی مصرف کلرودیازپوکساید
– مقدار مصرف دارو و نحوه ی مصرف باید توسط پزشک با توجه به شرایط شما تجویز شود . لذا دارو را حتما طبق توصیه ی پزشک مصرف نمایید.
– در صورتی که کلرودیازپوکساید جهت کاهش اضطراب تجویز شده است معمولا به صورت یک قرص ۱تا۳ مرتبه در روز مصرف می شود .
– در صورتی که این دارو جهت تسکین علائم ترک الکل تجویز شده باشد معمولا به صورت ۴نوبت در روز تجویز می گردد. ممکن است روز نخست درمان ، مقدار مصرف این دارو بیشتر از سایر روزهای ادامه ی درمان باشد و مقدار مصرف دارو به تدریج در۵ تا ۱۰ روز کاهش یابد.
-این دارو با غذا تداخل خاصی ندارد و می توان آن را قبل یا بعد از غذا مصرف کرد.با این حال بهتر است همراه یا پس از غذا مصرف شود.
_در صورت فراموشی یک نوبت دارو بلافاصله آن را مصرف نمایید اما از دوبرابر کردن مقدار دارو در یک نوبت جدا خودداری نمایید.
– در صورت مصرف شربت های ضد اسید معده ، مصرف این دارو را حداقل ۲ساعت با مصرف شربت فاصله دهید.

 

توصیه ها
– مصرف دارو را تحت نظر پزشک ادامه دهید تا پیشرفت درمانی شما بررسی گردد و آزمایشات لازم انجام گیرد.
– این دارو موجب خواب آلودگی و گیجی شدید می شود لذا در مدت مصرف این دارو (خصوصا ابتدای درمان ) و تا زمانی که اثرات آن بطور کامل از بین نرفته است از رانندگی و کارهایی که نیاز به تمرکز و احتیاط بیشتری دارند،خودداری نمایید .
– این دارو جهت درمان مشکل شما در کوتاه مدت تجویز می شود زیرا مصرف طولانی مدت این دارو ایجاد وابستگی نسبت به آن می نماید.
– مصرف این دارو همراه با الکل عوارض بسیاری همراه دارد.
– در صورت مصرف طولانی مدت ، قطع این دارو توسط پزشک و به صورت تدریجی انجام می شود . برای جلوگیری از بروز عوارض ناخواسته،قطع دارو را دقیقاً طبق توصیه ی پزشک انجام دهید و از قطع ناگهانی خودداری نمایید .
– در صورتی که قصد عمل جراحی یا درمان دندانپزشکی دارید درمانگر خود را از مصرف کلرودیازپوکساید آگاه نمایید زیرا این دارو می تواند اثر برخی از داروهای بی حس کننده یا بیهوش کننده را افزایش دهد.
– پس از پایان دوره ی ترک الکل ، ارتباط خود را با تیم درمانی خصوصاً تیم رفتار درمانی قطع ننمایید تا بطور کامل ترک این ماده بصورت موثر صورت گیرد.

 

عوارض شایع کلرودیازپوکساید
– احساس خواب آلودگی ،ضعف یا سبکی سر در اثر مصرف این دارو ایجاد می شود که می تواند در تمام طول روز ادامه داشته باشد .برای کنترل این عارضه از رانندگی و انجام کارهایی که نیاز به تمرکز و احتیاط دارند خودداری نمایید و از مصرف الکل بپرهیزید.
– احساس فراموشی و گیجی از عوارض این دارو می باشد که در صورت شدید بودن آن ها باید با پزشک خود صحبت کنید .
– در برخی از افراد تغییر خلق و خو و عصبانیت بیش از حد در مدت مصرف این دارو ممکن است رخ دهد. در این صورت با پزشک خود مشورت نمایید .
– مصرف طولانی مدت این دارو ، ایجاد وابستگی می کند لذا دارو را تحت نظر پزشک و برای مدت کوتاه مصرف نمایید .
– در صورت بروز تب و ضعف، علائم شبیه به آنفولانزا و بروز زخم های دهانی فوراً به پزشک مراجعه نمایید .

اطلاعات تخصصی

موارد مصرف کلردیازپوکساید

كلرديازپوكسايد در كنترل اختلالات اضطراب يا براي تسكين كوتاه مدت علائم اضطراب و همچنين براي رفع علائم قطع مصرف الكل مصرف مي‌شود.

مکانیسم اثر کلردیازپوکساید

*-اتصال به گیرنده های پس سیناپسی فضاویژه بنزودیازپین در نورون های گابا (موجود در مناطق مختلف سیستم اعصاب مرکزی مانند سیستم لیمبیک و رتیکولار)
– افزایش اثرات مهاری گابا بر نورون های قابل تحریک و ایجاد هایپرپلاریزاسیون و پایدارسازی غشای نورونی (از طریق افزایش نفودپذیری غشای نورونی نسبت به یون کلر)
* گیرنده های بنزودیازپین و اثرات آن ها وابسته به GABA-A می باشد اما بنزودیازپین به گیرنده گابا متصل نمی شود.

فارماکوکینتیک کلردیازپوکساید

*فراهمی زیستی: آرام و نامنظم به دنبال تزریق عضلانی
شروع اثر: وریدی 5-1 دقیقه
طول اثر: وریدی 60-15 دقیقه
پیک پلاسمایی: 2-0.5 ساعت
اتصال به پروتئین: 96%
متابولیسم: کبدی به صورت گسترده (به دس متیل دیازپام (متابولیت فعال و طولانی اثر)، دموکسپام، دس میتل کلردیازپوکساید، اکسازپام)
نیمه عمر:
کلردیازپوکساید 48-24 ساعت
متابولیت دموکسپام 95-14 ساعت
دفع: ادرار (1-2% به صورت داروی تغییرنیافته، 6-3% متابولیت)

عوارض جانبی کلردیازپوکساید

*سایر عوارض (درصد نامشخص):
قلبی عروقی: ادم، سنکوپ
سیستم اعصاب مرکزی: الکتروانسفالوگرام غیرطبیعی، آتاکسی، گیجی، خواب آلودگی، واکنش خارج هرمی ناشی از دارو
پوستی: راش پوستی
غدد درون ریز و متابولیسم: تغییر میل جنسی، اختلالات قاعدگی
گوارشی: یبوست، تهوع
هماتولوژی و انکولوژی: آگرانولوسیتوز، سرکوب مغز استخوان
کبدی: بی کفایتی کبد، یرقان
متفرقه: واکنش های متناقض

تداخلات دارویی کلردیازپوکساید

*مشخصات کلی تداخلات:
– سوبسترای CYP3A4
– تشدید اثرات تضعیف‌کننده CNS

تداخلات رده X (پرهیز):
آزلاستین (نازال)، برومپریدول، کانیواپتان، فوسیدیک اسید (سیستمیک)، ایدلالیسیب، الانزاپین، اورفنادرین، اوکسوممازین، پارالدهید، سدیم اکسیبات، تالیدومید

کاهش اثرات داروها توسط کلردیازپوکسید :
تداخل قابل‌توجهی مشخص نشده است.

کاهش اثرات کلردیازپوکسید توسط داروها:
القاکننده‌های قوی و متوسط CYP3A4، دابرافنیب، دفراسیروکس، انزالوتامید، اردافتینیب، ایووسیدنیب، میتوتان، ساریلومب، سیلتوکسیمب، مشتقات تئوفیلین، توسیلیزومب، یوهیمبین

افزایش اثرات داروها توسط کلردیازپوکسید:
الکل (اتیل)، آزلاستین (نازال)، بلونانسرین، برکسانولون، بوپرنورفین، کلوزاپین، داروهای تضعیف‌کننده CNS، فلونیترازپام، متادون، متوتری‌مپرازین، متی‌روسین، آگونیست های اوپیوئیدی، اورفنادرین، اوکسی‌کدون، پارالدهید، پیریبدیل، پرامی‌پکسول، روپینیرول، روتیگوتین، سدیم اکسیبات، سوورکسانت، تالیدومید، زولپیدم

افزایش اثرات کلردیازپوکسید توسط داروها:
آلیزاپرید، اپرپیتانت، بریمونیدین (موضعی)، بروموپرید، برومپریدول، کانابیدیول، ماری‌جوانا (شاهدانه)، کلرمتیازول، کلرفنسین کاربامات، کلوفازیمین، کانیواپتان، مهارکننده‌های قوی و متوسط CYP3A4، دایمتیندن (موضعی)، دی سولفیرام، دوکسیلامین، درونابینول، دروپریدول، دوولیسیب، اردافتینیب، اسکتامین، فوس اپرپیتانت، فوس نتوپیتانت، فوسیدیک اسید (سیستمیک)، هیدروکسی زین، ایدلالیسیب، گیاه کاوا، لاروترکتینیب، لمبورکسانت، لوفکسیدین، منیزیم سولفات، ملاتونین، متوتری‌مپرازین، میفپریستون، مینوسیکلین (سیستمیک)، نابیلون، نتوپیتانت، الانزاپین، اوکسوممازین، پالبوسیکلیب، پرامپانل، روفینامید، سیمپرویر، استریپنتول، تدوگلوتاید، تتراهیدروکانابینول وکانابیدیول، تری‌مپرازین

تداخل با غذا:
ذکر نشده است.

هشدار ها کلردیازپوکساید

*1- سطح کراتینین بیمار در ابتدای درمان پایش شود.
2- در صورت مصرف طولانی مدت دارو، پایش عملکرد کبدی ضروری می باشد.
وضعیت ذهنی، تنفسی و قلبی بیمار (مانند افت فشار خون وضعیتی) ارزیابی گردد.
3- بیمار از لحاظ بروز واکنش های متناقض (مانند هیجان، تحریک، خشم ناگهانی) پایش شود.
4- در صورت تجویز دارو به منظور کنترل علایم قطع الکل، پایش علایم قطع ضروری می باشد.
5- بیمار از لحاظ بروز تغییرات رفتاری غیرطبیعی و افکار خودکشی در طول دوره درمان پایش گردد و به بیمار گوشزد شود که این علائم را به سرعت گزارش کند.
6- لازم است که دیگر داروهای مصرفی بیمار بررسی شود تا در صورت نیاز، تنظیم دوز صورت گیرد یا از درمان جایگزین استفاده شود.

توصیه های دارویی کلردیازپوکساید

. اين دارو ممكن است وابستگي ايجاد كند و نبايد بيش از مقدار توصيه شده مصرف شود.
2. اگر بعد از چند هفته اثر درماني كاهش يابد، بايد به پزشك مراجعه شود.
3. در صورت بروز خواب‌آلودگي، سرگيجه، منگي، از دست دادن مهارت درانجام كار بخصوص در افراد مسن، دارو بايد احتياط شود.
4. به منظور كاهش احتمال بروز علائم قطع مصرف دارو، مصرف اين دارو بايد به تدريج قطع شود.

دارو های هم گروه کلردیازپوکساید

گروه D

استفاده نشود: شواهدی دال بر خطر مرگ جنین با مصرف این دارو در دوران بارداری وجود دارد. این شواهد به واسطه تحقیقات، تجربه عرضه در بازار و یا مطالعات انسانی به دست آمده است. منافع دارو در مقابل خطرات احتمالی، تعیین کننده مصرف یا عدم مصرف این دارو در دوران بارداری است