حتما شما هم با عفونت‌های مختلفی مواجه‌شدیده‌اید که نیاز به مصرف آنتی بیوتیک و درمان دارویی داشته‌اند. عفونت‌هایی مانند عفونت ادراری، ذات‌الریه، عفونت‌های ناشی از بیماری‌های مقاربتی و حتی عفونت‌های سینوسی را می‌توان با آنتی بیوتیکی به نام آزیترومایسین درمان کرد.

آزیترومایسین یکی از داروهای قوی و پرمصرف میکروب‌کش عصر حاضر است و از آن برای کنترل عفونت‌های متنوعی استفاده می‌شود. می‌دانیم که همه‌ی آنتی بیوتیک‌ها بر همه‌ی میکروب‌ها اثر ندارند و معمولا در هر بیماری باید از داروی خاص خودش برای درمان و کنترل عفونت استفاده کرد.

آنتی بیوتیک‌ها بر روی بیماری‌های ویروسی اثر ندارند و تنها بر روی باکتری‌ها اثر می‌کنند. در صورتیکه با بیماری‌های عفونی مواجه شدید، بلافاصله به دکتر عفونی مراجعه کنید. برای دریافت نوبت دکتر عفونی می‌توانید از سایت نوبت‌دهی آنلاین داروباکس نوبت بگیرید. توجه داشته‌باشید که مصرف آزیترومایسین بدون مشاوره دارویی توصیه نمی‌شود. سعی کنید حتما با مشاور دارویی مشورت کنید.

آزیترومایسین چیست؟

نام رایج دارو:

  • آزیترومایسین – Azithromycin

اسامی تجاری دارو:

آزیترومایسین نوعی آنتی‌بیوتیک ماکرولید است که در درمان طیف وسیعی از عفونت‌های باکتریایی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این آنتی بیوتیک، وسیع الطیف است، نیمه عمر طولانی دارد و به خوبی در بافت نفوذ می‌کند.

آزیترومایسین به فرم‌های قرص، کپسول، سوسپانسیون خوراکی، قطره‌ی چشم و تزریقی در بازار دارویی وجود دارد. کپسول آزیترومایسین ۵۰۰ و ۲۵۰ پرکاربردترین نوع این دارو هستند.

آزیترومایسین بر روی عفونت‌های ویروسی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا اثری ندارد.

اشکال دارویی آزیترومایسین

آزیترومایسین نوعی آنتی بیوتیک است که در شکل‌های مختلفی در بازار دارویی به فروش می‌رسد. این دارو را می‌توان به شکل قرص، شربت، کپسول، قطره چشمی و آمپول مشاهده کرد. در ادامه به انواع شکل‌های تجویزی آزیترومایسین پرداخته‌ایم؛

  • AZITHROMYCIN 1% OPH DROP یا AZITHROMYCIN 1.5% OPH DROP قطره چشمی آزیترومایسین
  • AZITHROMYCIN 100MG/5ML 30 ML SUSP، AZITHROMYCIN 200MG/5ML 15ML SUSP، AZITHROMYCIN 200MG/5ML 22.5ML SUSP، AZITHROMYCIN 200MG/5ML 30ML SUSP یا AZITHROMYCIN 2G POWDER FOR ORAL SUSP شربت آزیترومایسین یا در واقع سوسپانسسیون آزیترومایسین
  • AZITHROMYCIN 500MG VIAL آمپول آزیترومایسین
  • AZITHROMYCIN DIHYDRATE 250MG CAP، AZITHROMYCIN DIHYDRATE 500MG CAP کپسول آزیترومایسین
  • AZITHROMYCIN DIHYDRATE 250MG TAB یا AZITHROMYCIN DIHYDRATE 500MG TAB قرص آزیترومایسین

مکانیسم اثر آزیترومایسین چگونه است؟

قرص آزیترومایسین ۵۰۰، قرص آزیترومایسین ۲۵۰، کپسول آزیترومایسین ۵۰۰، کپسول آزیترومایسین ۲۵۰، شربت، آمپول و یا قطره چشمی آزیترومایسین مکانیسم اثر مشابهی دارند و از ساخته‌شدن پروتئین‌های وابسته به RNA پیشگیری می‌کنند.

داروی آزیترومایسین ۵۰۰ را می‌توان در روز اول دو عدد و تا ۴ روز بعد روزی ۱ عدد مصرف کرد.

شربت آزیترومایسین برای چیست؟

شربت آزیترومایسین برای درمان عفونت‌های باکتریال حساس به آزیترومایسین در کودکان کاربرد دارد و به صورت شربت آزیترومایسین ۱۰۰ و شربت آزیترومایسین ۲۰۰ در داروخانه‌ها موجود است.

مقدار مصرف شربت آزیترومایسین ۲۰۰ برای کودکان

معمولا شربت آزیترومایسین ۲۰۰ را به مدت ۵ روز و روزی ۲ سی سی تجویز می‌کنند که این دوز می‌تواند متفاوت و متناسب با سن و شرایط کودک باشد.

قرص آزیترومایسین

قرص آزیترومایسین برای بیماری‌های عفونی که نسبت به آزیترومایسین حساس هستند کاربرد دارد. می‌توان از قرص و کپسول آزیترومایسین استفاده کرد. معمولا بهتر است که شکل خوراکی داروها مورد استفاده قرار گیرد. قرص آزیترومایسین ۲۵۰ و قرص آزیترومایسین ۵۰۰ در دسترس هستند و برای تهیه‌ی آنها باید نسخه‌ی پزشک داشته‌باشید.

آزیترومایسین۲۵۰ برای چیست؟

آزیترومایسین ۲۵۰ را می‌توان به شکل‌های مختلف خریداری کرد. قرص آزیترومایسین ۲۵۰ یا کپسول آزیترومایسین ۲۵۰ را معمولا برای درمان عفونت‌های باکتریال تجویز می‌کنند. البته نسبت به این دارو مقاومت دارویی ایجاد شده است و معمولا روزی دو عدد از آن تجویز می‌شود.

قرص آزیترومایسین ۵۰۰ برای چیست؟

آزیترومایسین ۵۰۰ دوز بالاتری از قرص آزیترومایسین ۲۵۰ است و از زمانیکه مقاومت باکتری‌ها نسبت به قرص آزیترومایسین ۲۵۰ دیده‌شد، داروسازها قرص آزیترومایسین ۵۰۰ را ساختند تا مشکل مقاومت دارویی برطرف شود. اما متاسفانه مدتی است که مقامت دارویی نسبت به قرص آزیترومایسین ۵۰۰ هم مشاهده می‌شود.

نحوه مصرف آزیترومایسین ۵۰۰ چگونه است؟

آزیترومایسین ۵۰۰ با می‌توان در اشکال مختلف تهیه کرد. کپسول آزیترومایسین ۵۰۰ و یا قرص آزیترومایسین ۵۰۰ را می‌توان با رژیم تک دوز مصرف کرد و یا در روز اول و عدد از آن را میل کرد و ۳ تا ۵ روز بعد از آن روزی یک عدد ادامه داد.

آزیترومایسین برای چیست؟

سازمان غذا و دارو (FDA) برای اولین بار آزیترومایسین را در سال ۱۹۹۱ تأیید کرد. آنتی بیوتیک‌ها از رشد باکتری‌هایی که باعث عفونت می‌شوند، جلوگیری می‌کنند. فقط در صورتیکه باکتری‌ها عامل عفونت باشند، آزیترومایسین آن‌ها را درمان می‌کند. به طور کلی، آنتی بیوتیک‌ها عفونت‌های ناشی از ویروس یا قارچ را درمان نمی‌کنند. در نتیجه این دارو بر روی عفونت‌های ویروسی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا اثری ندارد.

آزیترومایسین در شکل‌های شربت، قرص و کپسول

چه بیماری‌هایی با آزیترومایسین قابل درمان هستند؟

داروی آزیترومایسین در ترکیب با سایر آنتی بیوتیک‌ها برای درمان عفونت‌های تنفسی، گوارشی و برخی از عفونت‌های مقاربتی (STI) مورد استفاده قرار می‌گیرد. بیماری‌های قابل درمان با آزیترومایسین عبارتند از:

  • ذات الریه
  • برونشیت
  • عفونت حاد گوش
  • بیماری‌های منتقله از راه جنس
  • بیماری التهابی لگن
  • شانکروئید
  • گرانولوم اینگوینال
  • عفونت‌های سینوسی (سینوزیت)
  • عفونت ادراری
  • فارنژیت یا التهاب لوزه
  • عفونت‌های تنفسی خاص از جمله سیاه سرفه
  • عفونت‌های پوستی
  • بیماری‌های گوارشی ناشی از سالمونلا
  • وبا
  • اسهال مسافران
  • عفونت شدید یا لنفادنوپاتی به دلیل بارتونلا هنسلا (بیماری خراش گربه)
  • برخی عفونت‌های منتقله از طریق کنه مانند تیفوس یا کنه
  • برونشکتازی
  • آسم
  • بیماری انسدادی مزمن ریوی
  • عفونت دهانه‌ی رحم
  • سوزاک حاد مجاری ادراری
  • سوزاک حاد دهانه‌ی رحم
  • بیماری لایم
  • عفونت باکتریایی دریچه‌ی قلب.

آزیترومایسین برای گلو درد کاربرد دارد؟

آزیترومایسین برای گلودردهای باکتریال می‌تواند مفید باشد. اما داروی آزیترومایسین برای بیماری‌های ویروسی کاربرد ندارد و نمی‌تواند کمک‌کننده باشد. گلودردهای باکتریایی با چرک و عفونت خودش را نشان می‌دهد و مانند عفونت‌های ویروسی نیست. برای اینکه نوع عفونت تشخیص داده‌شود، باید با پزشک در میان بگذارید. پزشک عفونی می‌تواند در این زمینه به شما کمک کند.

آزیترومایسین سرماخوردگی را درمان می کند؟

در صورتیکه سرماخوردگی باکتریال باشد، می‌توان از آزیترومایسین برای درمان آن استفاده کرد. بیشتر سرماخوردگی‌ها ویروسی هستند و برای عفونت‌های ویروسی نباید از آنتی بیوتیک استفاده کرد، زیرا می‌تواند روند درمان را بدتر کند. گاهی ممکن است که

قرص آزیترومایسین ۵۰۰ برای جوش خوب است؟

در صورتیکه جوش‌های ایجاد شده بر روی پوست عفونی و چرکی باشند، آزیترومایسین برای عفونت‌های پوستی هم کاربرد دارد و می‌تواند تجویز شود. اما گاهی جوش‌های صورت به علت مسائل هورمونی ایجاد می‌شوند. در صورتیکه چنین اتفاقی بیفتد، باید مشکل هورمونی در ابتدا برطرف شود و سپس برای درمان آن اقدامات لازم صورت بگیرد.

معمولا شربت آزیترومایسین ۲۰۰ را به مدت ۵ روز و روزی ۲ سی سی تجویز می‌کنند

قرص آزیترومایسین ۲۵۰ برای عفونت زنان کاربرد دارد؟

عفونت‌های زنان می‌تواند شامل عفونت‌های واژنی و یا رحمی باشد. برای درمان برخی از عفونت‌های زنان از آزیترومایسین استفاده می‌شود. در ادامه به معرفی آنها می‌پردازیم.

آزیترومایسین برای عفونت واژن

در صورتیکه خانمی به عفونت واژن یا همان واژینیت مبتلا باشد، می‌توان برای درمان عفونت‌های میکس از آزیترومایسین هم استفاده کرد. معمولا درمان با آزیترومایسین برای عفونت واژن، یا یک گرم تک دوز است، یا اینکه به مدت ۵ روز درمان در نظر گرفته می‌شود.

آزیترومایسین برای عفونت ادراری استفاده می شود؟

در عفونت‌های ادراری بهتر است از داروهایی مثل آموکسی سیلین و سیپروفلوکساسین استفاده شود. معمولا برای عفونت ادراری از آزیتروماسین کمک گرفته نمی‌شود.

مقاومت دارویی آزیترومایسین ۲۵۰ بالا است.

آزیترومایسین برای عفونت دندان تجویز می شود؟

برای درمان عفونت‌های دندانی، بیشتر از آموسکسی سیلین استفاده می‌شود. آزیترومایسین برای درمان عفونت‌های لثه و دندان انتخاب چندان خوبی نیست.

قرص آزیترومایسین برای کرونا بخوریم یا نخوریم؟

همان طور که گفته شد، آزیترومایسین آنتی بیوتیکی است که برای درمان بیماری هایی که باکتری ها در بروز آن ها نقش دارند، کاربرد دارد. اما چرا این دارو در نسخه ی بیماران مبتلا به کرونا به وفور دیده می شود؟
طبق تحقیقات انجام شده، آزیترومایسین از ورود ویروس به درون سلول ها جلوگیری می کند و با این اثرات ضدویروسی خود علیه ویروس کرونا، در درمان بیماران مورد استفاده قرار میگیرد.
علاوه بر این، بر اساس دیگر مقالات منتشر شده، استفاده از آزیترومایسین در درمان بیماران مبتلا به کرونا، می تواند زمان بستری در بیمارستان را تا ٣ روز کاهش دهد.
از منظر دیگر، به دلیل تضعیف سیستم ایمنی به وسیله ویروس کرونا، ریه ها مستعد ابتلا به عفونت های باکتریایی نیز هستند. آزیترومایسین از بروز عفونت باکتریایی در کنار عفونت ویروسی، جلوگیری می کند.

در تاریخ فروردین ۱۴۰۰؛ در گایدلاین EVMS مصرف آزیترومایسین در درمان کرونا توصیه نمی‌شود.

آخرین گزارش لنست، ما در این مطالعه شواهد اندکی از سودمندی آزیترومایسین در کنار داروهای روتین برای بهبود بیمار یافتیم.

در متن  آپدیت پروتکل کشوری خاطر نشان می شود آزیترومایسین و داکسی سایکلین اثر ضد ویروسی ثابت شده ای ندارند و با توجه به احتمال بروز مقاومت های میکروبی به دلیل مصرف بی رویه آن، توصیه می شود در صورت فقدان شک قوی از ابتلای همزمان عفونت های باکتریال از تجویز آن اکیدا خودداری شود

در خصوص مصرف آزیترومایسین در درمان کرونا؛ حتما از مشاورین کرونا در سایت داروباکس مشورت بگیرید.

نحوه مصرف آزیترومایسین ۵۰۰ برای کرونا

در صورتیکه عفونت سینوزیت و یا عفونت‌های باکتریایی در هنگام بیماری کرونا برای بیمار رخ دهد، ممکن است که آزیترومایسین برای درمان و کنترل عفونت تجویز شود. داروی آزیترومایسین ۵۰۰ را می‌توان در روز اول دو عدد و تا ۴ روز بعد روزی ۱ عدد مصرف کرد. روش‌های دیگری هم برای تجویز این دارو وجود دارد که متناسب با بیماری و عفونت، برای بیمار تجویز می‌شود.

آزیترومایسین و کرونا

نحوه‌ی مصرف آزیترومایسین

برای مصرف صحیح داروی آزیترومایسین لازم است از اطلاعات روی جلد دارو به دقت پیروی کنید و در صورت لزوم با دکتر عفونی خود مشورت کنید. این دارو را به صورت دهانی و به اندازه‌ای که پزشک تجویز کرده مصرف کنید. اگر دچار دل‌درد شدید این دارو را غذا مصرف کنید. دوز مصرف داروی آزیترومایسین به سن، وضعیت بیماری، و پاسخگویی بدن شما به درمان بستگی دارد و برای کودکان این دوز مصرفی بر اساس وزن تعیین می‌شود.

  • دوره‌ی درمان در هر بیماری متفاوت است و ۱ تا ۵ روز ادامه دارد.
  • معمولا در روز اول یک دوز ۵۰۰ میلی گرمی (۲ قرص  ۲۵۰ میلی گرمی) و در روزهای بعد یک قرص ۲۵۰ میلی گرمی مصرف می‌شود.
  • داروهای خود را هر روز در همان ساعت مشخص مصرف کنید.
  • آزیترومایسین ممکن است به مدت ۴۸ ساعت پس از آخرین دوز مصرفی،‌ در بدن باقی بماند.
  • این دارو را می‌توانید با غذا یا بدون غذا مصرف کنید. با این حال، مصرف آن همراه با غذا ممکن است به کاهش عوارض جانبی خاصی مانند ناراحتی معده و حالت تهوع کمک کند.
  • شربت آزیترومایسین را قبل از مصرف تکان دهید و از پیمانه‌ی مخصوص استفاده کنید.
  • از قاشق غذاخوری و به دلیل دقیق نبودن میزان دوز مصرفی استفاده نکنید.
  • اگر کودکان در روز اول تا ۳۰ دقیقه پس از مصرف این دارو دچار تهوع شدند با پزشک تماس بگیرید.
  • مصرف این دارو را تا میزانی که پزشک تجویز کرده ادامه دهید حتی اگر احساس کردید علائم عفونت از بین رفته است.
  • قطع این دارو موقع درمان ممکن است باعث شود عفونت باکتریایی دوباره رشد کند و مشکل‌ساز شود.

معمولا در روز اول یک دوز ۵۰۰ میلی گرمی (۲ قرص  ۲۵۰ میلی گرمی) و در روزهای بعد یک قرص ۲۵۰ میلی گرمی مصرف می‌شود.

پیشگیری از مقاومت دارویی باکتری ها

مهم است که تمام داروهای آنتی بیوتیکی خود را به طور کامل مصرف کنید. حتی اگر احساس بهبودی دارید، مصرف را ادامه دهید. این کار باعث می‌شود که عفونت به طور کامل بهبود یابد و در نتیجه از ایجاد مقاومت باکتری‌ها در برابر آنتی بیوتیک جلوگیری می‌کند. با مقاومت باکتری‌ها در برابر آنتی بیوتیک‌ها، داروهای کم‌تری برای درمان عفونت‌های ناشی از این باکتری‌ها موثر خواهند بود.

موارد منع مصرف آزیترومایسین

نکات مهم مصرف آزیترومایسین

قبل از شروع مصرف آزیترومایسین، در مورد بیماری‌های خود، از جمله ضربان قلب نامنظم و به ویژه طولانی شدن فاصله‌ی QT در نوار قلب، بیماری‌های قلبی، بیماری‌های کلیوی و بیماری‌های کبدی با پزشک صحبت کند.

به ندرت، آزیترومایسین می‌تواند باعث سمیت کبدی شود. در صورت بروز علائم مشکلات کبدی از جمله ادرار تیره، خارش یا زردی چشم، باید دارو را قطع کرده و با پزشک خود تماس بگیرید.

مصرف آزیترومایسین در برخی بیماری‌ها ممنوعیت دارد.

منع مصرف آزیترومایسین

مصرف آزیترومایسین در برخی بیماری‌ها ممنوعیت دارد مثل:

  • کولیت
  • سندروم QT طولانی
  • بیماری‌های کبدی
  • میاستنی گراویس.

تاثیر داروهای مختلف بر غلظت آزیترومایسین در بدن

به نکات زیر توجه کنید؛

  • در صورت مصرف داروهایی که باعث افزایش فاصله‌ی QT می‌شوند، آزیترومایسین باید با احتیاط زیادی استفاده شود.
  • آزیترومایسین ممکن است غلظت کلشی سین را افزایش دهد و در نتیجه سمیت ایجاد کند.
  • استفاده‌ی همزمان از استاتین‌ها (داروهای کاهنده‌ی چربی خون) و آزیترومایسین ممکن است خطر رابدومیولیز را افزایش دهد.
  • مصرف همزمان آنتی اسیدها (آلومینیوم و منیزیم) ممکن است غلظت آزیترومایسین را کاهش دهد.
  • هیچ مشکلی در مصرف داروهای گیاهی یا مکمل‌ها، همزمان با مصرف آزیترومایسین وجود ندارد.
Azirocin 250

عوارض آزیترومایسین

در صورتی که پزشک داروی آزیترومایسین را برای شما تجویز کرده است مطمئن باشید فوائد آن بیش از مضراتش بوده است. همچنین لازم است بدانید اکثر افرادی که داروی آزیترومایسین را مصرف کرده اند، عوارض جدی این دارو را تجربه نکرده اند.

عوراض جانبی شایع آزیترومایسین

بیش‌ترین عوارض جانبی دیده شده در مصرف آزیترومایسین که منجر به قطع مصرف این دارو می‌شوند، عبارتند از:

  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • اسهال
  • درد شکم
  • ضعف.

اگر هر یک از این عوارض ادامه یافتند با پزشک خود تماس بگیرید.

در صورتی که پزشک داروی آزیترومایسین را برای شما تجویز کرده است مطمئن باشید فوائد آن بیش از مضراتش بوده است. همچنین لازم است بدانید اکثر افرادی که داروی آزیترومایسین را مصرف کرده اند، عوارض جدی این دارو را تجربه نکرده اند.

عوراض جانبی کمتر شایع آزیترومایسین

عوارض جانبی که کم‌تر شایع بوده و در ۱ درصد موارد رخ می‌دهند شامل موارد زیر هستند:

عوارض جانبی جدی داروی آزیترومایسین

  • آسیب کبدی، به ویژه در افرادی که سابقه‌ی مشکلات کبدی دارند.
  • تغییر ریتم قلب یا آریتمی، که بیش‌تر در افرادی که از داروهای تنظیم کننده‌ی ریتم قلب استفاده می‌کنند، دیده می‌شود.

عوارض جانبی نادر آزیترومایسین

برخی از عوارض جانبی نادر داروی آزیترومایسین شامل موارد زیر هستند؛

  • طولانی شدن فاصله‌ی QT در نوار قلبپ
  • مدفوع کم رنگ
  • تغییرات شنوایی (مانند کاهش شنوایی یا ناشنوایی)
  • مشکلات بینایی (مانند پرش پلک و تاری دید)
  • مشکلات گفتاری یا بلع
  • ضعف عضلانی
  • مشکلات کبدی مانند:
    • خستگی غیرمعمول
    • تهوع و استفراغ مداوم
    • درد شدید شکم و معده
    • زردی چشم یا پوست
    • و ادرار تیره

اگر با این موارد مواجه شدید، سریعا به پزشک خود اطلاع دهید. همچنین اگر علائمی مانند تپش قلب ناگهانی، بی‌حالی شدید و غش کردن مواجه شدید با فوریت‌های پزشکی تماس بگیرید.

قرص آزیترومایسین ۵۰۰ نیاز به نسخه پزشک دارد.

واکنش های آلرژیک جدی آزیترومایسین

آزیترومایسین می‌تواند باعث واکنش‌های آلرژیک شود. در صورت بروز علائم زیر، به نزدیک‌ترین مرکز اورژانس مراجعه کنید. علائم حساسیت به این دارو می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • اختلال در تنفس
  • تورم صورت، لب‌ها، زبان یا گلو
  • کهیر
  • واکنش‌های شدید پوستی مانند سندرم استیونس جانسون (می‌تواند علائمی مانند قرمزی، تاول پوستی یا پوسته پوسته شدن (ریزش سلول‌های مرده‌ی پوست) را ایجاد کند.)

لازم است بدانید که واکنش آلرژیک جدی در مورد داروی آزیترومایسین نادر است. با این وجود اگر واکنش آلرژیک جدی را تجربه کردید، سریعا از فوریت های پزشکی کمک بگیرید. با توجه به اینکه لیست عوارض کامل نیست، ممکن است با عارضه ای برخورد کنید که ذکر نشده باشد. در این موارد با پزشک یا دکتر داروخانه مشورت کنید. همچنین واکنش آلرژیک به این دارو ممکن است حتی موقع قطع مصرف رخ بدهد لذا واکنش آلرژیکی که ذکر شد ممکن است چند روز بعد از آخرین دوز مصرفی دارو اتفاق بیفتد.

تنگی پیلور هیپرتروفیک در شیرخواران

یکی دیگر از عوارض جانبی این دارو، تنگی پیلور هیپرتروفیک در شیرخواران است (تنگ یا مسدود شدن دریچه‌ای که بین معده و دوازدهه قرار دارد). علائم این بیماری می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • استفراغ بعد از غذا خوردن
  • تحریک پذیری و تغییر خلق و خو بعد از تغذیه
  • عدم افزایش وزن

مشکلات کلوسنریدیوم

این دارو به ندرت به‌دلیل مقاومت باکتری باعث ایجاد یک بیماری سخت روده (مشکلات کلوسنریدیوم) می‌شود. این شرایط می‌تواند هنگام درمان یا حتی هفته‌ها و ماه‌ها بعد از درمان اتفاق بیفتد. در صورت بروز چنین مشکلی از داروهای ضداسهال یا مُسکن‌ها استفاده نکنید. زیرا ممکن است شرایطتان بدتر شود لذا اگر عوارضی مانند اسهال شدید و مداوم، درد شکم یا معده و گرفتگی عضلانی و همچنین نشانه‌های خون در مدفوع سریعا با پزشک تماس بگیرید.

ترشحات دهانی یا عفونت های مخمری

استفاده مداوم از این دارو برای دوره‌های طولانی ممکن است موجب ترشحات دهانی یا عفونت‌های مخمری شود. در صورت مشاهده علائم سفید رنگ در دهان و یا تغییر در ترشحات واژن با پزشک مشورت نمایید.

آزیترومایسین و حاملگی

موارد احتیاط مصرف آزیترومایسین

سابقه حساسیت

قبل از مصرف اگر به داروی آزیترومایسین حساسیت دارید و یا سابقه‌ی آلرژی به این دارو یا دیگر آنتی‌بیوتیک‌هایی مانند ارترومایسین، کلاریترومایسین و تلیترومایسین دارید، این موضوع را با پزشک یا دکتر داروخانه در میان بگذارید. داروی آزیترومایسین ممکن است شامل ترکیبات غیر فعالی باشد که موجب بروز حساسیت یا مشکلات دیگر بشود.

سابقه بیماری

چنانچه سابقه‌ی بیماری‌هایی نظیر مشکلات کبدی، مشکلات کلیه و بیماری‌های بافت عضلانی مانند میاستنی گراویس دارید حتما این موارد را با پزشک خود در میان بگذارید.

داروی آزیترومایسین ممکن است موجب تاثیراتی بر ریتم قلب (افزایشQT) شود. افزایش کیوتی به ندرت موجب تپش قلب (به ندرت خطرناک) و علائمی دیگر مانند سرگیجه و غش کردن شود که سریعا نیاز به مراجعه به پزشک دارد. احتمال افزایش کیوتی در صورتی که شرایط خاص پزشکی داشته باشید یا داروهای دیگری مصرف کنید بالا می‌رود. قبل از مصرف آزیترومایسین در مورد داروهای مصرفی خود با پزشک مشورت کنید. در صورتی که مشکلاتی مانند مشکلات قلبی (نارسایی قلبی، ضربان کند قلب، افزایش کیوتی در تست EKG)، سابقه ژنتیکی مشکلات قلبی خاص (مانند افزایش کیوتی در تست EKG و مرگ ناگهانی بر اثر ایست قلبی) دارید حتما قبل از مصرف این دارو با پزشک خود صحبت کنید.

کمبود پتاسیم و منیزیم خون نیز ممکن است خطر افزایش کیوتی را بالا ببرد. این خطر درصورتی که از داروهای خاصی مانند دیوتیک‌ها یا قرص‌های آب استفاده می‌کنید و یا اگر علائمی مانند عرق کردن شدید، اسهال و تهوع دارید، افزایش می‌یابد و بهتر است درمورد استفاده صحیح این دارو با پزشک خود مشورت کنید.

آزیترومایسین و الکل

در موارد نادر، داروی آزیترومایسین می‌تواند باعث آسیب کبدی شده و منجر به عوارض جانبی شدیدی شود. هنگام مصرف داروی آزیترومایسین، بهتر است از ایجاد فشار اضافی بر کبد مانند نوشیدن الکل، خودداری کنید.

واکسیناسیون

مصرف آزیترومایسین ممکن است موجب مشکلات در واکسن‌های باکتریایی مانند واکسن تیفوئید شود. در هنگام مصرف این دارو واکسیناسیون را به جز مواردی که پزشک توصیه کرده است را انجام ندهید. قبل از هر گونه جراحی همه‌ی داروهایی را که مصرف می‌کنید با پزشک یا دندانپزشک خود در میان بگذارید. بزرگسالان نیز ممکن است نسبت به عوارض پس از مصرف این دارو مخصوصا افزایش کیوتی حساسیت بیشتری نشان دهند.

آزیترومایسین برای نوزادان و کودکان

کودکان (مخصوصا نوزادان کمتر از ۶ هفته) ممکن است با مصرف این دارو دچار مشکلات جدی معده شوند. اگر نوزاد دچار استفراغ شد و یا شیردهی به او دچار مشکل شد با پزشک کودک تماس بگیرید.

آزیترومایسین در بارداری و شیردهی

برای مصرف داروی آزیترومایسین در دوران شیردهی با پزشک مشورت کنید. چنانچه باردار هستید فقط در صورت نیاز ضروری از این دارو استفاده کنید و در مورد فواید و مضرات آن از پزشک خود کمک بگیرید.

هر چند داروی آزیترومایسین در دسته‌ی داروهای گروه B بارداری قرار دارد. به این معنا که استفاده از آن در بارداری و شیردهی بی خطر محسوب می‌شود. ممکن است این دارو در نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند، باعث اسهال، استفراغ و بثورات پوستی شود.

برای مصرف داروی آزیترومایسین در دوران شیردهی با پزشک مشورت کنید.

تداخلات دارویی آزیترومایسین با داروهای دیگر

تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تاثیر داروی آزیترومایسین را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آن شود. این مقاله شامل تمامی تداخلات دارویی ممکن، نیست لذا لیست تمامی داروهای مصرفی‌تان را باپزشک یا دکتر داروخانه در میان بگذارید. و بدون صلاحدید پزشک شروع به مصرف، قطع یا تغییر دوز داروی آزیترومایسین نفرمایید.

تقریباً اکثر آنتی‌بیوتیک‌ها بر روی هورمون‌های کنترل بارداری مانند قرص‌ها،‌ برچسب‌ها و حلقه‌های کنترل بارداری تاثیر می‌گذارند و برخی از این آنتی‌بیوتیک‌ها (مانند ریفامپین و ریفابوتین) تاثیر این محصولات را کاهش می‌دهند و ممکن است موجب بارداری شوند. اگر از هورمون‌های کنترل بارداری استفاده می‌کنید قبل از مصرف این آنتی‌بیوتیک‌ها با پزشک خود مشورت کنید.

بسیاری از داروها مانند آمیودارون، دیسوپیرامید، دوفتیلید، درون‌دارون، ایبوتیلید، پیموزید، کوئنیدین، پروکائین آمید، سوتالول و … علاوه بر آزیترومایسین ممکن است بر ریتم قلب (افزایش کیوتی) تاثیر بگذارند.

نکات مهم درباره آزیترومایسین

اگر ضداسیدهایی که حاوی آلومنیوم یا منیزیم هستند با این دارو مصرف شوند ممکن است سرعت جذب آزیترومایسین را کاهش دهند. اگر از قرص‌های ضد اسید استفاده می‌کنید حداقل ۲ ساعت قبل یا بعد آن آزیترومایسین را مصرف کنید.

آزیترومایسین با چه داروهایی تداخل دارد؟

طبق گزارشات ارائه شده، داروهای زیر می‌توانند با آزیترومایسین تداخل داشته باشند:

  • فلوتیکازون
  • سالمترول
  • ایبوپروفن
  • آموکسی سیلین
  • آسپرین
  • آموکسی کلاو
  • دیفن هیدرامین
  • آمیودارون
  • پروکائین آمید
  • کینیدین
  • دولوکستین
  • داکسی سایکلین
  • فلوتیکازون بینی
  • سیکلوسپورین
  • ارگوتامین
  • هیدروکسی کلروکین
  • پرگابالین
  • گایافنزین
  • اس امپرازول
  • امپرازول
  • پردنیزون
  • آلبوترول
  • مونته لوکاست
  • سیمبیکورت (بودزوناید / فورموترول)
  • استامینوفن
  • ویتامین B12 (سیانوکوبالامین)
  • ویتامین C (اسید /اسکوربیک)
  • ویتامین D3 (کولکالسیفرول)
  • وارفارین
  • زاناکس (آلپرازولام)
  • رانیتیدین
  • ستیریزین
  • آتورواستاتین
  • دیگوکسین (داروی قلبی)
  • کلشی سین (داروی نقرس)
  • فنی توئین (داروی تشنج)
  • ضد اسیدهایی که حاوی منیزیم یا آلومینیوم هستند.

علائم اوردوز آزیترومایسین

اگربا مصرف داروی آزیترومایسین دچار عوارض جدی ای نظیر مشکل تنفسی یا بیهوشی شدید با اورژانس تماس بگیرید. این دارو برای وضعیت فعلی شما تجویز شده است و در موارد دیگر عفونتی از آن بدون اجازه دکتر استفاده نکنید.

در صورتی که فراموش کردید یک وعده آزیترومایسین مصرف کنید، چه باید کرد؟

اگر یک دوز را فراموش کردید مصرف کنید، به محض یادآوری، دارو را مصرف کنید. اما اگر فقط چند ساعت تا دوز برنامه ریزی شده‌ی بعدی باقی مانده است، فقط ۱ دوز مصرف کنید. هرگز سعی نکنید با مصرف همزمان ۲ دوز عقب مانده، برنامه‌ی دارویی را جبران کنید. این کار می‌تواند منجر به عوارض جانبی خطرناکی شود.

شرایط نگهداری داروی آزیترومایسین

برای نگهداری صحیح داروی آزیترومایسین، آن را در دمای اتاق، دور از حرارت و رطوبت و خارج از دسترس کودکان قرار دهید و در حمام نگهداری نفرمایید. توجه داشته باشید که داروی منقضی شده را مصرف نکنید و پس از ۱۰ روز از باز شدن آن را دور بیندازید.

راهنمای مراجعه به پزشک عفونی

برای نوبت‌گیری از بهترین پزشکان عفونی به وبسایت داروباکس مراجعه کنید. آزیترومایسین از آنتی بیوتیک هایی است که نباید سرخود مصرف شود. در صورتیکه لازم است با پزشکان عمومی یا عفونی مشورت کنید. مشاوره تلفنی با دکتر عفونی در سامانه داروباکس برای شما فراهم شده است.

در صورتیکه باید از داروی آزیترومایسین برای درمان عفونت شما استفاده شود، جهت مصرف دوز مناسب در دوره‌ی درمانی مناسب، باید مشاوره دارویی انجام دهید. از آنجایی که در صورت مصرف بی‌رویه و نادرست ممکن است که به مقاومت دارویی مبتلا شوید، بهتر است دارو را با نسخه پزشک استفاده کنید.

بهترین دکتر عفونی در تهران

بهترین دکتر عفونی در شیراز

بهترین دکتر عفونی در اصفهان

بهترین دکتر عفونی در تبریز

داروباکس مراقب سلامت شماست.

سوالات متداول درباره آزیترومایسین

در ادامه به برخی از سوالات پرتکرار درباره آزیترومایسین پاسخ داده‌شده‌است. با ما همراه باشید.

شربت آزیترومایسین ۱۰۰ برای چیست؟

شربت آزیترومایسین ۱۰۰ برای کودکان و نوزادان کاربرد دارد. از این دارو برای درمان عفونت‌هایی که به آزیترومایسین حساس هستند استفاده می‌شود.

شربت آزیترومایسین ۲۰۰ برای چیست؟

شربت آزیترومایسین ۲۰۰ دوز بالاتری از شربت آزیترومایسین ۱۰۰ است و برای سنین بالاتر و کسانی که مقاومت دارویی در آنها ایجاد شده‌است کاربرد دارد. از شربت آزیترومایسین برای درمان عفوت‌هایی مانند عفونت گلو باکتریایی در کودکان استفاده می‌شود.

آزیترومایسین ۲۵۰ هر چند ساعت باید خورده شود؟

آزیترومایسین ۲۵۰ را می‌توان هر ۱۲ ساعت یکبار و یا حتی در رژیم‌های تک دوز، ۴ عدد همراه با هم مصرف کرد. نحوه‌ی تجویز و دوز دارو بستگی به پزشک معالج و نسخه‌ی او دارد.

آزیترومایسین ۵۰۰ هر چند ساعت مصرف شود؟

آزیترومایسین ۵۰۰ را می‌توان به صورت تک دوز، هر دو عدد را با هم و یا به صورت روازنه در ۳ تا ۵ روز مصرف کرد.

آزیترومایسین برای چیه؟

داروی آزیترومایسین برای درمان عفونت‌های باکتریال است.

فواید قرص آزیترومایسین ۵۰۰ چیست؟

قرص آزیترومایسین ۵۰۰ از قرص‌های قوی و موثر است و دوره‌ی درمان کوتاهی دارد. بنابراین می‌توان در زمانی کوتاه به درمان عفونت ایجاد شده پرداخت.آزیترومایسین 500 برای چیست؟

خواص آزیترومایسین چیست؟

آزیترومایسین هزینه‌ی نسبتا کمی دارد، دوره‌ی درمان کوتاهی دارد، بر روی طیف وسیعی از میکروب‌ها اثر دارد و معمولا افراد نسبت به آن حساس هستند.

تفاوت اریترومایسین با آزیترومایسین در چیست؟

ساختار این دو دارو مشابه است اما غلظت آزیترومایسین در داخل سلول بیشتر است و این مسئله باعث قوی‌تر شدن دارو و از طرفی شدیدتر شدن عوارض می‌شود. مصرف اریترومایسین معمولا در بارداری و شیردهی مانعی ندارد.

قرص آزیترومایسین برای کرونا خوب است؟

در صورتیکه بیماری کرونا همراه با عفونت‌های باکتریال باشد، می‌توان برای بهبود عفونت، از آزیترومایسین استفاده کرد. البته دیده‌شده‌است که مصرف آزیترومایسین باعث بهبود شرایط بیماران کرونایی شده‌است. هرچند همچنان داده‌های قابل اعتمادی در دسترس نیست.

کپسول آزیترومایسین اسهال میاره؟

یکی از عوارضی که کپسول آزیترومایسین ممکن است برای بیمار داشته‌باشد، اسهال است.

مدت مصرف آزیترومایسین سرماخوردگی چقدر است؟

معمولا ۳ تا ۵ روز آزیترومایسین برای سرماخوردگی تجویز می‌شود.