اطلاعات تخصصی

موارد مصرف کلوبتازول

-درماتوز با پاسخدهی به استروئیدها
-پلاک‌های پسوریازیس 
-التهاب مخاطی دهانی(بدون برچسب)

کلوبتازول یک کورتیکواستروئید موضعی بسیار قوی می‌باشد که در التهابات پوستی التهابی و خارش‌دار جدی که به کورتیکواستروئیدهای ضعیف‌تر پاسخ نداده‌اند، برای مدت کوتاه، قابل تجویز است.
این دارو در انواع فرم‌های دارویی موضعی از جمله کرم، پماد، لوسیون، محلول، فوم، شامپو و ژل در دنیا عرضه می‌شود.

  

مکانیسم اثر کلوبتازول

کورتیکواستروئیدهای موضعی دارای خواص ضد التهابی، ضد خارش و منقبض کننده عروق هستند.
کورتیکواستروئیدها وارد هسته سلول می شوند جایی که DNA حضور دارد. سپس فرایند رونویسی از RNA را تغییر می دهند . از آنجا که mRNA به عنوان الگو برای سنتز پروتئین عمل می کند٬ کورتیکواستروئیدها می توانند سنتز پروتئین های خاصی راتحریک یا مهار کنند. کورتیکواستروئیدها با جلوگيري از تجمع سلول هاي التهابي درناحيه التهاب، مهار فاگوسيتوز و آزاد شدنآنزيم هاي مسئول در التهاب و مهار ساخت و آزاد شدن واسطه های شيميايی التهاب زا اثرات ضدالتهابی خود را اعمال می‌كند.

فارماکوکینتیک کلوبتازول

میزان جذب پوستی متغیر است و به عوامل زیادی از جمله نوع حامل مورد استفاده، یکپارچگی اپیدرم، دوز و استفاده از پانسماند (توصیه نمی شود) و… بستگی دارد.برای مثال فرم ژل نسبت به کرم جذب بالاتری دارد.
متابولیسم: کبدی؛ CYP450:نامشخص؛
دفع:ادرار، صفرا
نیمه‌عمر: نامشخص

منع مصرف کلوبتازول

-حساسیت به این دارو یا داروهای مشابه
-عفونت یا زخم کف سر(در انواع مصرفی در ناحیه‌ی اسکالپ)
-جهت درمان رزاسه، آگنه وولگاریس، درماتیت دوردهانی یا دور مقعدی
-خارش ژنیتال
-عفونت‌های ویروسی پوستی(واریسلا یا هرپس)
-عفونت‌های باکتریال، قارچی و انگلی
-ضایعات پوستی مرتبط با توبرکلوزیس یا سفلیس
-پس از تزریق واکسن، زخم باز، نواحی دور چشم و پلک
-کودکان کمتر از دو سال(شامپو، اسپری)، کودکان کمتر از یک سال(کرم، پماد، محصولات موضعی کف سر)

عوارض جانبی کلوبتازول

عوارض شایع: 
خارش، سوزش، قرمزی، فولیکولیت، درماتیت آکنه فرم، هایپوپیگمنتیشن، درماتیت پری‌اورال، درماتیت تماسی آلرژیک، عفونتثانویه، آتروفی پوست، استریا، میلیاریا،چروکیدگی پوست، اگزما، شقاق پوستی، تلانژکتازی، خشکی پوست

عوارض جدی: 
سرکوب محور هیپوتالاموس-هیپوفیز آدرنال HPA(مصرف طولانی‌مدت)، سندرم کوشینگ(مصرف طولانی‌مدت)،هایپرگلیسمی(مصرف طولانی‌مدت)، افزایش فشارخون داخل جمجمه‌ای(مصرف طولانی‌مدت در اطفال)، آلوپسی، حساسیت بهلمس (اسکالپ)، استریا آتروفیک، هایپرتریکوز

تداخلات دارویی کلوبتازول

*مشخصات کلی تداخلات:
اطلاعاتی گزارش نشده است.

تداخلات رده X (پرهیز):
آلدسلوکین

کاهش اثرات داروها توسط کلوبتازول:
آلدسلوکین، کورتیکورلین، هیالورونیداز

کاهش اثرات کلوبتازول توسط داروها:
تداخل قابل‌توجهی مشخص نشده است.

افزایش اثرات داروها توسط کلوبتازول:
دفراسیروکس، ریتودرین

افزایش اثرات کلوبتازول توسط داروها:
تداخل قابل‌توجهی مشخص نشده است.

تداخل با غذا:
ذکر نشده است.

هشدار ها کلوبتازول

موارد احتیاط: 
-اطفال(کمتر از۱۲سال)
-مصرف بیشتر از ۲هفته یا با دوز بالا
-درماتیت تماسی
-سارکوم کاپوسی

هشدارها: 
-کورتیکواستروئیدهای موضعی با قدرت متوسط، بالا و بسیار بالا، جهت مصرف در موارد درماتیت پوشک در اطفال زیر یک سال،در فهرست داروهای بالقوه نامناسب اطفال (KIDs) شناسایی می‌شوند. به همین دلیل در نوزادان و شیرخواران زیر یک سال بهدلیل خطر سرکوب آدرنال باید از مصرف کلوبتازول خودداری شود. جذب سیستمیک این دارو در اطفال بیشتر از بزرگسالاناست (توصیه‌ی اکید).

-عوارض موضعی از جمله فولیکولیت، جوش های آکنه، هیپوپیگمانتاسیون، درماتیت اطراف دهان، درماتیت تماسی آلرژیک، عفونتثانویه، استریا، میلیاریا، آتروفی پوست و تلانژکتازی در مصرف طولانی مدت ممکن است رخ دهد که  ممکن است غیر قابلبرگشت باشد.

-کورتیکواستروئیدهای موضعی ممکن است از راه پوست جذب شوند. جذب کورتیکواستروئیدهای موضعی قوی ممکن است باعثتظاهرات سندرم کوشینگ، هیپرگلیسمی یا گلیکوزوری شود. جذب با استفاده از پانسمان ها یا استفاده در سطوح وسیع و پوستآسیب‌دیده، افزایش می یابد.

توصیه های دارویی کلوبتازول

-حداکثر مقدار مجاز مصرف کلوبتازول، ۵۰گرم در هفته می‌باشد.

-از مصرف کلوبتازول بر روی پوست صورت، کشاله ران و زیربغل(خصوصاً در نوجوانان)خودداری گردد.

-یک تا دو بار در روز یک لایه‌ی نازک بر روی پوست تمیز و خشک حداکثر برای دوهفته استعمال شود.در صورت کنترل ضایعاتمی‌توان درمان را متوقف کرد.

-از تماس با مخاط چشم و مصرف داخلی خودداری شود.

-از استفاده بر روی زخم باز یا ضایعات ترشح‌دار خودداری شود.

-استفاده از پانسمان بسته پس از مصرف این دارو توصیه نمی‌شود مگر در شرایطی که پزشک لازم می‌بیند.

-پس از دو هفته درمان با این دارو، در صورت عدم مشاهده‌ی پاسخ درمانی، ضایعات مجدداً ارزیابی شوند.

-توصیه می‌شود پیش از تجویز کورتیکواستروئیدهای موضعی، قدرت داروی مورد نظر با توجه به شکل دارویی چک شود تا دارویمناسب با وضعیت بیمار تجویز گردد.

-از استعمال در نواحی زیر پوشک (اطفال)خودداری شود.این دارو‌مناسب درماتیت ناشی از پوشک نمی‌باشد و اثربخشی وایمنی این دارو در مصرف بیش از سه هفته در اطفال زیر ۱۲سال تایید نشده است.

-در صورت نیاز به تجویز طولانی‌مدت یا در موضع وسیع در دوران بارداری، در دوران بارداری از کورتیکواستروئیدهای با قدرتکمتر استفاده شود. مطالعات انسانی کافی وجود ندارد اما ریسک آسیب به جنین باتوجه به قدرت دارو پیش‌بینی می‌شود.

-در دوران شیردهی با احتیاط مصرف شود. چنانچه در دوران شیردهی نیاز به مصرف کوتاه مدت کورتیکواستروئید موضعیباشد، توصیه می‌شود از استروئید با کمترین قدرت استفاده شود و بلافاصله بعد از شیردهی، برای ناحیه نوک پستان استفادهشود و فرآورده‌ی موضعی قبل از شیردهی بعدی به طور کامل از روی پوست پاک شود. اطلاعات انسانی کافی نیست اما خطراحتمالی آسیب به نوزاد با بلع خوراکی یا استفاده طولانی‌مدت و در موضع وسیع وجود دارد. اطلاعات انسانی قابل استناد برایارزیابی اثرات این دارو بر تولید شیر در دسترس نیست.

-در صورت وجود خطر سرکوب محور HPA، تست تحریک ACTH، تست کورتیزول صبحگاهی پلاسما و تست کورتیزول آزادادراری داده شود.

-خانم‌های باردار از مصرف کورتیکواستروئیدهای موضعی در قسمت‌هایی از پوست که جذب سیستمیک بالایی دارند(زیربغل،چین‌های پوستی و ناحیه‌ی تناسلی) خودداری کنند و همچنین در آن نواحی از پوست که دچار ترک‌های پوستی یا استریا شده یامستعد ایجاد ترک می‌باشند(شکم، سینه‌ها و ران‌ها) از این داروها با احتیاط استفاده نمایند.

-ضایعات بیمار از لحاظ بروز عفونت‌های قارچی یا باکتریال ثانویه تحت نظر قرار گیرد.

-از مصرف خودسرانه اين دارو بدون تجویز پزشک خودداري شود