تاثیر هورمون جنسی مردانه در ریزش مو با افزایش سن

تستوسترون فراوان‌ترین و فعال‌ترین آندروژن در بدن مردان است که به عملکرد صحیح بسیاری از فرآیندهای جنسی و فیزیولوژیکی کمک می‌کند. جالب است بدانید که در بدن زنان نیز این هورمون برای حفظ توده عضلانی و ساخت هورمون استروژن تولید می‌شود. البته در مردان، بدن مقدار زیادی تستوسترون و مقدار نسبتا کمی هورمون استروژن دارد. در زنان، این نسبت معکوس است.

مدت طولانی است پزشکان متوجه شده‌اند عامل ریزش مو با الگوی مردانه (MPB) و ریزش مو با الگوی زنانه (FPHL) که از هر دو با عنوان آلوپسی آندروژنیک یاد می‌شود، افزایش اثرگذاری آندروژن‌ها یا هورمون‌های جنسی مردانه تستوسترون و دی هیدروتستوسترون روی فولیکول‌های مو است.

معمولا این عارضه ارثی با افزایش سن خود را نشان می‌دهد و در افرادی رخ می‌دهد که سابقه خانوادگی آن را دارند. در ادامه به جزئیات بیشتری از علل ریزش مو با افزایش سن اشاره خواهیم کرد.

اشکال مختلف هورمون تستوسترون

هورمون جنسی مردانه تستوسترون اشکال مختلفی در بدن دارد. این هورمون یا به‌صورت آزاد و فعال در خون در گردش است و به بهبود عملکرد بدن کمک می‌کند یا به پروتئینی در خون به نام آلبومین متصل است و تا زمانی‌که از پروتئین آزاد نشود شکل فعالی ندارد. شکل سوم هورمون تستوسترون، ماده دی هیدروتستوسترون (DHT) است که با اثرگذاری آنزیم ۵-آلفا ردوکتاز روی آن ساخته می‌شود.

اصولا دی هیدروتستوسترون پنج برابر قوی‌تر از تستوسترون عمل می‌کند و اغلب پروستات، پوست و فولیکول‌های مو را تحت تاثیر قرار می‌دهد. مشخص شده است که افزایش میزان آن روی کوچک شدن فولیکول‌های مو و ریزش تدریجی موها موثر است. به‌همین‌دلیل، از دی هیدروتستوسترون به‌عنوان هورمون ریزش مو در آقایان و خانم‌ها یاد می‌شود.