نام رایج دارو: کارودیلول-Carvedilol

اسامی تجاری دارو: کورگ

توجه: مطلبی که مطالعه می‌کنید صرفا جنبه‌ی افزایش آگاهی دارد و به هیچ وجه جایگزین توصیه‌های پزشک نیست. برای مصرف دارو، آگاهی از عوارض جانبی، تداخل دارویی و موارد مرتبط دیگر لازم است حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.

کارودیلول چیست و چه کاربردی دارد؟

داروی کارودیلول برای درمان فشار خون بالا و نارسایی قلبی به کار می‌رود. این دارو جهت بهبود علائم بقا پس از حمله قلبی نیز به کار می‌رود. کارودیلول با کاهش فشار خون بالا به جلوگیری از حمله قلبی و مشکلات کلیوی کمک زیادی می‌کند. کارودیلول به خانواده بتا بلاکرها تعلق دارد.

نحوه عملکرد داروی کارودیلول

عملکر داروی کارودیلول به شکل مسدود کردن فعالیت برخی از مواد شیمیایی طبیعی بدن مانند اپی نفرین در قلب و رگ‌ها است. این کار موجب کاهش ضربان قلب، کاهش فشار خون و فشار بر قلب می‌شود.

نحوه مصرف کارودیلول و دوز مصرفی

میزان داروی تجویزی پزشک که معمولا ۲ بار در روز است را می‌توانید همراه غذا یا بدون غذا میل کنید. هر بار که دارو را تهیه می‌کنید تمام راهنمای مصرف آن را مطالعه کنید.

دوز مصرف داروی کارودیلول به وضعیت بیماری و پاسخگویی بدن شما به درمان بستگی دارد. این دارو را برای بهره بردن از حداکثر تاثیر به صورت منظم مصرف کنید. ممکن است پزشک شما برای به حداقل رساندن عوارض جانبی دارو، مصرف آن را از دوز پایین برای شما تجویز کند.

زمان اثرگذاری این قرص برای درمان فشار خون بالا ممکن است ۱ تا ۲ هفته طول بکشد، لذا اگر بعد از این مدت احساس بهبود نداشتید یا حالتان بدتر شد (به طور مثال فشارخون شما بالا ماند یا افزایش یافت. یا درد قفسه سینه بیشتری حس می‌کردید) با پزشکتان تماس بگیرید. این دارو را به صورت منظم مصرف کنید و در صورت نشانه‌های بهبود به مصرف آن ادامه دهید. اکثر کسانی که از فشار خون بالا رنج می‌برد نمی‌دانند بیمار هستند.

برای اطلاع از موارد مصرف، نحوه مصرف، عوارض و اختلالات دارویی این دارو با متخصص قلب و عروق مشورت کنید.

عوارض جانبی کارودیلول

مصرف کارودیلول ممکن است منجر به عوارضی مثل سرگیجه، عدم تعادل، خستگی، بی‌قراری، خشکی دهان و تهوع شود. اگر هر کدام از حالت‌ها تشدید شد یا بهبود نیافت با پزشک یا دکتر داروخانه مشورت کنید. برای کاهش خطر سرگیجه و سبکی سر موقع بیدار شدن یا شروع به حرکت به آرامی حرکت کنید. خطر سرگیجه تا ۱ ساعت پس از مصرف کارودیلول وجود دارد. این دارو ممکن است جریان خون در دست‌ها و پاها را کاهش دهد و احساس سردی بکنید. سیگار کشیدن این حالت را بدتر می‌کند لذا موقع مصرف این دارو لباس گرم بپوشید و از مصرف تنباکو اجتناب کنید.

درصورتی که دکتر قلب و عروق داروی کارودیلول را برای شما تجویز کرده است مطمئن باشید فوائد آن بیش از مضراتش بوده است. همچنین لازم است بدانید اکثر افرادی که داروی کارودیلول را مصرف کرده اند، عوارض جدی این دارو را تجربه نکرده اند. چنانچه با عوارضی نظیر کاهش تپش قلب، گیجی مفرط، غش کردن، ضعف غیرعادی، نشانه‌های مشکلات کلیوی (مانند تغییر حجم ادرار)، بی‌حسی دست یا پا، انگشتان کبود، تغییر خلق (مثل گیجی و افسردگی) و تشنج مواجه شدید، سریعا به پزشک خود اطلاع دهید.

همچنین این دارو ممکن است برای درمان نارسایی قلبی تجویز شده باشد و برخی از افراد به ندرت علائم نارسایی قلبی جدید یا بدتر شدن وضعیت را هنگام شروع مصرف کارودیلول تجربه می‌کنند در صورتی که عوارض جانبی نادر اما جدی مانند تنگی نفس، تورم زانو یا پا، خستگی غیرمعمول و افزایش وزن ناگهانی یافتید سریعا با پزشک خود تماس بگیرید.

لازم است بدانید که واکنش آلرژیک جدی در مورد داروی کارودیلول نادر است. با این وجود اگر واکنش آلرژیک جدی ای مثل علائم پوستی، خارش، تورم (مخصوصا در صورت، زبان و گلو)، گیجی شدید و اختلال تنفسی را تجربه کردید، سریعا از فوریت های پزشکی کمک بگیرید. با توجه به اینکه لیست عوارض کامل نیست، ممکن است با عارضه ای برخورد کنید که ذکر نشده باشد. در این موارد با پزشک یا دکتر داروخانه مشورت کنید.

برای اطلاع از موارد مصرف، نحوه مصرف، عوارض و تداخلات دارویی این دارو بهتر است از سرویس مشاوره دارویی داروباکس استفاده کنید.

موارد احتیاط مصرف کارودیلول

قبل از مصرف اگر به داروی کارودیلول حساسیت دارید، این موضوع را با پزشک یا دکتر داروخانه در میان بگذارید. داروی کارودیلول ممکن است شامل ترکیبات غیر فعالی باشد که موجب بروز حساسیت یا مشکلات دیگر شود. چنانچه سابقه بیماری‌هایی نظیر مشکلات ریتمی قلبی (مانند ضربان قلب یواش، سندروم سینوس بیمار و تندتپشی درجه دو و سه)، مشکلات تنفسی (مانند آسم، برونشیت مزمن، اِمفیزما)، مشکلات گردش خون (مثل بیماری رایناود، بیماری عروقی محیطی)، بیماری ماهیچه‌ای (میاستنی گراویس)، مشکلات کبدی، مشکلات کلیوی، بیماری حاد تیروئیدی (هایپرتیروئیدیسم)، نوع خاصی از تومور (فئوکروموسیتوم)،‌ مشکلات قلبی (مانند آنژین‌های صدری)، مشکلات چشمی (آب مروارید و گلوکوم) و واکنش آلرژیک جدی که نیاز به درمان با اپی نفرین داشته باشد را دارید، حتما این موارد را به اطلاع پزشک خود برسانید.

داروی کارودیلول ممکن است موجب گیجی شما بشود و در حدود ۱ ساعت پس از مصرف دارو این احتمال مخصوصا زمانی که پزشک برای شما افزایش دوز مصرفی کارودیلول را تجویز کرده باشد، بیشتر است. لذا از رانندگی و فعالیت‌هایی که نیاز به هوشیاری دارند، تا زمانیکه در هوشیاری کامل به سر ببرید اجتناب کنید. الکل و ماری جوآنا حالت گیجی را تشدید می کنند، بنابراین هنگام مصرف کارودیلول از خوردن الکل پرهیز کنید و در صورت مصرف ماری جوآنا با پزشک خود صحبت کنید. ضمنا قبل از هر گونه جراحی همه‌ی داروهایی که مصرف می‌کنید را با پزشک یا دندانپزشک خود در میان بگذارید.

این دارو ممکن است علائم افت شدید قند خون در بیمارن دیابتی مانند تپش سریع قلب را ازبین ببرد و بر روی علائم دیگر افت قند خون مانند گیجی و عرق کردن تاثیری ندارد. همچنین کارودیلول موجب سخت‌تر شدن کنترل قند خون می‌شود. به طور منظم قند خون خود را بررسی کنید و نتایج آن را به اطلاع پزشکتان برسانید. اگر علائم افزایش قند خون مانند افزایش تشنگی و ادرار احساس کنید با پزشکتان در مورد داروهای دیابت، برنامه‌های ورزشی و رژیم خود مشورت کنید. کسانی که از لنز طبی استفاده می‌کنند ممکن است موقع استفاده از کارودیلول دچار خشکی چشم شوند. قبل از عمل جراحی از جمله عمل جراحی آب سیاه چشم به پزشک خود در مورد مصرف این دارو و دیگر داروها اطلاع دهید.

اگر حامله هستید یا قصد حاملگی دارید با دکتر خود مشورت کنید. هنگام مصرف این دارو از حاملگی خودداری کنید زیرا کارودیلول ممکن است به جنین آسیب برساند. همچنین مقدار زیادی کارودیلول از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل نمی‌شود، پس احتمال به وجود آمدن مشکل در زمان شیردهی کم است، اما در مورد مصرف کاردیلول موقع شیردهی به نوزاد با پزشک‌تان مشورت کنید.

تداخلات دارویی کارودیلول با داروهای دیگر

تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تاثیر داروی کارودیلول را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آن شود. این مقاله شامل تمامی تداخلات دارویی ممکن نیست، لذا لیست تمامی داروهای مصرفی‌تان را باپزشک یا دکتر داروخانه در میان بگذارید و بدون صلاحدید پزشک شروع به مصرف، قطع یا تغییر دوز داروی کارودیلول نفرمایید.

داروهای زیر ممکن است با داروی کارودیلول تداخل داشته باشد. در صورت مصرف این داروها، پزشک خود را مطلع سازید.

  • فینگولیمود
  • داروهایی که باعث افزایش ضربان قلب یا فشار خون می‌شوند
  • داروهایی که خطر نارسایی قلبی را افزایش می‌دهند
  • داروهای ضدسرفه و سرماخوردگی
  • داروهای رژیم غذایی
  • مسکن NASAID مانند ایبوپروفن و ناپروکسن

علائم اوردوز کارودیلول

اگر علائم اوردوز این دارو مانند ضربان قلب بسیار یواش، گیجی مفرط، ضعف شدید، از هوش رفتن و مشکلات تنفسی را مشاهده کردید سریعا با فوریت‌های پزشکی تماس بگیرید. تغییر سبک زندگی مانند برنامه‌های ترک سیگار، ورزش کردن و خوردن غذاهایی با کلسترول و چربی کم ممکن است اثرات این دارو را بهبود بخشد. در زمینه تغییر سبک زندگی با پزشک یا دکتر داروخانه مشورت کنید.

فشار خون و ضربان قلبتان را به صورت منظم بررسی کنید و آموزش‌های لازم برای بررسی فشارخون و ضربان قلبتان در خانه را یاد بگیرید و نتایج آن را با پزشکتان درمیان بگذارید. اگر دوز مصرفی داروی کارودیلول را فراموش کردید، در اولین زمان ممکن آن را مصرف کنید. اما اگر نزدیک به مصرف دوز بعدی، به یاد آوردید که دارو را مصرف نکرده‌اید، نیازی به مصرف دو برابر داروی کارودیلول نیست و فقط دوز مقرر را مصرف کنید.

برای نگهداری صحیح داروی کارودیلول، آن را در دمای اتاق، دور از حرارت و رطوبت و خارج از دسترس کودکان قرار دهید و در حمام نگهداری نفرمایید. توجه داشته باشید که داروی منقضی شده را مصرف نکنید.

برای اطلاع از موارد مصرف، نحوه مصرف، عوارض و اختلالات دارویی این دارو با متخصص قلب و عروق مشورت کنید.

منبع: WebMD