داروی سوتالول و بررسی جامع ویژگی های کارکردی این دارو
داروی سوتالول جز داروهای بتا بلاکر است که با ویژگیهای خود بر قلب و گردش خون در بطن و دهلیز اثرات ژرفی دارد. کاربرد شایع این دارو در تنظیم ضربان قلب در افرادی که مبتلا به ناهنجاریهایی نظیر فیبریلاسیون دهلیزی، فلوتر دهلیزی، تاکی کاردی بطنی و فیبریلاسیون بطنی مورد استفاده قرار میگیرد. این دارو ممکن است برای اهداف غیر از مواردی که در این راهنمای دارویی ذکرشده، استفاده شود. در این مقاله به معرفی، چگونگی کارکرد و نکات طلایی حین مصرف این دارو میپردازیم.
اطلاعات مهم مربوط به داروی سوتالول
اگر فرد مبتلا به بیماریهایی نظیر بیماری آسم، کمبود پتاسیم در خون یا بیماری قلبی خطرناکی نظیر نارسایی شدید قلبی، سندرمQT طولانی مدت، کند تپشی که باعث ضعف در فرد میشود، “سندرم بیماری سینوسی ” یا “بلوک AV” است و یا اگر از دستگاه ضربان ساز استفاده میکند، نباید از این دارو استفاده کند. همچنین در صورت روبرو شدن با عوارض جدی این دارو، فرد میتواند اولین دوزهای این دارو را در بیمارستان دریافت کند و همزمان تحت نظر پزشکی نیز باشد.
نکاتی که باید قبل از استفاده از این دارو بدانید
اگر شما به این دارو آلرژی دارید و یا موارد زیر را دارید، نباید از این دارو استفاده کنید:
- بیماری قلبی خطرناکی نظیر”سندرم بیماری سینوسی ” یا “بلوک AV”و یا اگر از دستگاه ضربان ساز استفاده میکند،
- سندرمQT طولانی مدت،
- نارسایی شدید قلبی،
- کند تپشی که باعث ضعف در فرد میشود،
- کمبود پتاسیم در خون،
- بیماری آسم یا ابتلا به دیگر اختلالات تنفسی؛
- بیماری های شدید کلیوی ( در صورت مصرف سوتالول برای فیبریلاسیون دهلیزی یا لوزه دهلیزی ) ؛
بدون مشورت با یک پزشک از استفاده از این دارو برای کودکان جدا خودداری فرمایید.
اگر موارد زیر را داشته اید، با پزشک مشورت کنید:
- بیماری کلیوی (یا اگر فرد به طور منظم دیالیز انجام میدهد)؛
- عدم تعادل الکترولیت (مانند پایین بودن سطوح مواد معدنی نظیر پتاسیم یا منیزیم در خون).
- نارسایی احتقانی قلب؛
- بیماری عروق کرونر (سختی عروق).
- ابتلا به مشکلات تنفسی نظیر برونشیت یا آمفیزم؛
- ابتلا به یک اختلال غده تیروئید.
- دیابت (استفاده از سوتولول میتواند شرایط را در هنگام افت قند خون را بدتر کند)؛
- بروز یک واکنش آلرژیک شدید در بدن فرد استفاده کننده از این دارو.
اگر فرد استفاده از این دارو باردار باشد باید در این زمینه به پزشک خود اطلاع دهد. در حین شیردهی، مادر شیرده نباید از این دارو استفاده کند.
رومش صرف داروی سوتالول
داروی مایع را با سرنگ دوز، و یا با یک قاشقهای خاص اندازه گیری دوز و یا فنجان پزشکی ( و نه قاشق استفاده شده در آشپزخانه) ، با دقت اندازه گیری کنید. اگر شما یک دستگاه اندازه گیری دوز دارو را نداشته باشید، باید از یک داروساز آن را درخواست کنید. اگر فرد استفاده از این دارو با علائمی شبیه به تهوع و استفراغ، کم آبی بدن، تعریق بیش از حد، کاهش اشتها یا افزایش تشنگی مواجه شد باید به پزشک خود در این باره اطلاع دهد. همچنین به خاطر داشته باشید که دهیدراتاسیون یا همان کم آبی بدن ممکن است باعث بروز مشکلاتی نظیر پایین رفتن مقدار فشار خون ، عدم تعادل الکترولیت یا نارسایی کلیه در فرد شود. در زمان استفاده از این دارو به آزمایشهای منظم به ویژه الکتروکاردیوگرافی یا نوار قلب (که گاهی اوقات EKG خوانده میشود) نیاز خواهید داشت. باید در نظر داشته باشید که بعد از آخرین استفاده از این دارو باید سلامت قلب خود را بسنجید. حتی اگر فرد احساس بهبودی پیدا کند باید به ادامه درمان خود بپردازد. بدون مشورت با پزشک استفاده از این دارو را شروع و یا متوقف نکنید. قطع استفاده از این دارو ممکن است مشکلات زیادی را برای فرد استفاده کننده به بار آورد. برای کم کردن میزان استفاده از این دارو، با پزشک خود مشورت کنید.
اگر جراحی در پیش دارید باید در زمینه استفاده از این دارو به پزشک خود اطلاع دهید. داروی سوتالول را در دمای اتاق و به دور از رطوبت و گرما نگهداری کنید. اجازه ندهید که فرم مایع این دارو یخ نزند.
چه اتفاقی می افتد اگر شما یک دوز از این دارو را فراموش کنید؟
به محض اینکه شما دوز فراموش شده را به یاد آوردید، آن را مصرف کنید. برای جبران دوز از دست رفته قبلی در دوز بعدی از داروی اضافه استفاده نکنید. سعی کنید که دوزی از این دارو را از دست ندهید. قبل از اتمام این دارو نسبت به جایگزینی این دارو اقدام فرمایید.
اگر از این دارو بیش از حد مصرف کنید، چه اتفاقی می افتد؟
در صورت مشاهده علائم مسمومیت که حتی در موارد شدید ممکن است کشنده هم باشد، با مراقبتهای پزشکی اورژانس و یا کمکهای اضطراری برای درمان مسمومیت، تماس بگیرید.
در هنگام مصرف این دارو باید از چه مواردی اجتناب کنید؟
از استفاده از داروهای آنتی اسید به مدت ۲ ساعت قبل و بعد از این دارو خودداری فرمایید. استفاده از این دارو میتواند جذب این دارو را سختتر کند.
عوارض جانبی داروی سوتالول
- درد قفسه سینه؛
- ضربان قلب سریع یا تپش قلب، لرزش قفسه سینه؛
- سرگیجه ناگهانی (حالتی مثل اینکه فرد ممکن است بی هوش شود).
- ضربان قلب آهسته (به خصوص اگر احساس سبک در سر دارید)؛
- تورم، افزایش سریع وزن؛ یا
- احساس تنگی نفس.
عوارض جانبی شایع این دارو شامل موارد زیر است:
-
ضربان قلب آهسته.
-
مشکل در نفس کشیدن؛
-
سرگیجه یا
-
احساس ضعف یا خستگی.
چه داروهایی مصرف داروی سوتالول را تحت تأثیر قرار میدهند؟
از آنجا که ممکن است داروهای دیگری با این دارو تداخل داشته باشند، به پزشک خود در مورد داروهایی که مصرف میکنید، به ویژه موارد زیر را اطلاع دهید:
- سایر داروهای استفاده برای درمان بیماری قلبی؛
- داروهای استفاده برای غلبه بر بیماری فشار خون؛ یا
- انسولین یا داروی دیابت خوراکی.
اطلاعات بیشتر در مورد داروی سوتالول
علاوه بر مواردی که در مطلب بالا گفته شد فراموش نکنید که این دارو را دور از دسترس کودکان قرار دهید، هرگز داروی خود را به خصوص بدون تجویز پزشک با شخص دیگری به اشتراک نگذارید چون این کار میتواند باعث ایجاد علائم گاها خطرناکی در فرد شود و علاوه بر این از این دارو فقط با تجویز پزشک استفاده کنید.
منبع این مقاله: drugs.com
این مقاله بهطور اختصاصی توسط امین ظهورتبار از گروه نویسندگان داروباکس ترجمه و تألیف شده است.
دیدگاه های نامرتبط به مطلب تایید نخواهد شد.
از درج دیدگاه های تکراری پرهیز نمایید.