داروی دوپامین چیست؟ کاربرد و عوارض مصرف دوپامین
دوپامین چیست و چه کاربرد هایی دارد ؟
نام انگلیسی دوپامین:
دوپامین یک نوروترانسمیتر (پیام رسان عصبی) است که توسط بدن در شرایطی مثل خوردن غذا و در حال رابطه جنسی تولید می شود. سیستم عصبی مرکزی شما از دوپامین برای انتقال پیام بین سلول های عصبی استفاده می کند به همین علت است است که گاهی پیام رسان سیمایی هم نامیده می شود. این ماده در اینکه ما چگونه احساس لذت می کنیم نقش دارد و جزیی از سیستم بزرگ تفکر و برنامه ریزی انسان است. دوپامین به ما کمک می کند تا تمرکز کنیم و چیزهای جالب را بیابیم. این نوروترانسمیتر توسط چهار مسیر عصبی در مغز در بدن ما پخش می شود، که مقدار زیاد یا کم آن باعث ایجاد بیماری هایی مثل پارکینسون می شود.
دوپامین در مغز در طی دو مرحله ساخته می شود:
- در ابتدا آمینواسید تیروزین به ماده ای به اسم L-dopa تبدیل می شود.
- بعد به دوپامین تبدیل می شود.
در داروباکس میتوانید با بهترین پزشکان متخصص مغز و اعصاب در شهر خود آشنا شوید، با آنها به صورت تلفنی یا آنلاین مشورت کنید و همچنین برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.
دوپامین بر بسیاری از پروسه های بدن ما نقش دارد:
- یادگیری
- تشویق
- حافظه
- ضربان قلب
- عملکرد عروقی
- عملکرد کلیه
- تولید لاکتین
- خواب
- مود
- توجه
- هضم غذا
- کنترل تهوع و استفراغ
- پروسه درد.
نحوه ی عملکرد قرص دوپامین
نحوه ی عملکرد و میزان اثر دوپامین در بدن به تعداد و محل وجود رسپتورهای آن بستگی دارد. قرص دوپامین بعد از ۵ دقیقه شروع به جذب می کند و در عرض ۱۰ دقیقه به طور کامل جذب می شود. این ماده در کبد، کلیه و پلاسما توسط monoamine oxidase و catechol-o-methyltransferase متابولیزه می شود و دو متابولیت به وجود می آورد: که نوراپی نفرین فراورده ی فعال آن است و یک سری هم متابولیت های غیرفعال دارد.
تغییر میزان دوپامین در بدن، باعث چه بیماری هایی می شود؟
مشکلات روانی:
تغییر میزان دوپامین در مغز می تواند باعث مشکلات روانی شود.
اسکیزوفرنی:
به دلیل افزایش میزان دوپامین فرد دچار توهم و هذیان می شود و همچنین باعث کاهش خواسته ها و تمایلات فرد می شود.
بیش فعالی (ADHD):
دلیل ایجاد این بیماری به درستی مشخص نیست اما برخی از تحقیقات ارتباط مستقیم آن با کاهش این ماده را نشان می دهند. ممکن است مشکل ژنتیکی باشد و با مصرف داروی ریتالین وضعیت این بیماران بهبود می یابد و می توانند بهتر تمرکز کنند.
پارکینسون و آلزایمر:
تغییر در میزان این ماده، باعث ایجاد بیماری های دیگری مثل پارکینسون و آلزایمر می شود که در این بیماری میزان تولید آن کاهش می یابد و پیام های عصبی نمی توانند به درستی منتقل شوند.
دوپامین و سروتونین هر دو مواد شیمیایی هستند که به صورت طبیعی در بدن ما ترشح می شوند و در مود و حس خوشایند داشتن انسان ها نقش دارند.
قرص دوپامین برای چه بیماری هایی مصرف می شود؟
در درمان بیماری هایی که به علت کاهش سطح این ماده ایجاد شده اند باید به دنبال رفع علت زمینه ای باشیم. به طور مثال در مواردی که دچار افسردگی یا اسکیزوفرنی هستند، پزشک ممکن است داروهایی مثل ضدافسردگی ها و تثبیت کننده های مود را تجویز کند که علایم بیمار را بهبود ببخشد.
بیماری پارکینسون:
داروها یی مثل پرامی پکسول و روپینیرول می توانند سطح دوپامین را تنظیم کنند و در درمان بیماری پارکینسون به کار می روند. لوودوپا هم در درمان بیماری پارکینسون به کار می رود.
سایر بیماری ها:
پزشکان از این دارو برای درمان فشارخون های پایین، بالا بردن برون ده قلبی در موارد نارسایی قلبی، درمان کاهش جریان خون به اندام های حیاتی و در بعضی موارد شوک سپتیک استفاده می کنند.
چگونه دوپامین را افزایش دهیم؟
تغییر در رژیم غذایی و لایف استایل هم می تواند باعث بهبود تولید این ماده در بدن شود. مصرف ویتامین D، منیزیم، امگا۳ و چربی های مورد نیاز باعث می شود تا سطح دوپامین در بدن بالاتر برود. فعالیت ها و ورزش هایی که باعث می شود فرد حس ریلکسی و آرامش کند نیز می توانند باعث افزایش سطح این ماده شوند.
برای اطلاعات بیشتر در مورد این دارو بهتر است از سرویس مشاوره دارویی داروباکس استفاده کنید.
عوارض جانبی قرص دوپامین
موارد احتیاط مصرف داروی دوپامین
مصرف دوپامین باعث اعتیاد می شود؟
بله. موادی مثل کوکایین ممکن است در ابتدا یک اثر راضی کننده شدید به علت افزایش دوپامین بر شخص داشته باشند. اما با تکرار مصرف آن حد ایجاد لذت در فرد بالا می رود پس شما مجبورید دوز مصرفی خود را بالا ببرید و بدن شما به طور نرمال دوپامین کمتری تولید می کند. که باعث سرکوب احساسات هم می شود. استفاده از مواد باعث کاهش ترشح این ماده و رسپتور های D2 در بدن می شود.
سوابق بیماری:
قرص دوپامین در بیماران با سابقه ی بیماری های عروقی می تواند با ایجاد تنگی عروق باعث ایسکمی قلبی شود.
رژیم غذایی چه تاثیری بر دوپامین دارد؟
رژیم های غذایی با شکر بالا و چربی بیش از حد باعث بیماری می شوند و ترشح دوپامین را سرکوب می کنند. اما اگر میزان پروتئین رژیم غذایی شما کم باشد میزان تیروزین ورودی کم می شود پس باید میزان خوردن پروتئین را کنترل کنیم. غذاهایی که باعث افزایش سطح تیروزین می شوند مثل پنیر، گوشت، ماهی، دانه ها و مغزها و حبوبات می توانند باعث افزایش سطح این ماده شوند.
خواب چه تاثیری بر دوپامین دارد؟
میزان خواب و ساعت های خواب هم در تنظیم ترشح این ماده موثرند.
دوران جنینی چه تاثیری بر دوپامین دارد؟
در دوران جنینی اگر میزان دوپامین کافی نباشد باعث ایجاد یک سری اختلال های روانی در کودک می شود و همچنین این ماده، در ایجاد هیپوتیروئیدی مادرزادی هم موثر است.
تداخلات دارویی
- اریپی پرازول
- بنپریدول
- کلروپرومازین
- کلوزاپین
- فلوفنازیل
- ارگوتامین
- هالوپریدول
- لینزولید
- فنلزین
- تیوریدازون
- تری فلوپرازین
- فنی توئین
- دوکسپین
- اتر
- ایزوفلوران
- ماپروتیلین.
می توانید با رژیم غذایی، ورزش و خواب مناسب، میزان دوپامین را در بدن متعادل کنید.
علائم اوردوز
فردی که سطح دوپامین او بالا باشد چه به دلیل مزاج خود شخص یا به دلیل مصرف زیاد دارو می تواند به عنوان جستجوگر احساس توصیف شود این افراد عوامل استرس زای شدید را به عنوان چالش های قابل غلبه به جای تهدید های خطرناک می بینند پس احساس استرس کمتری می کنند که در طولانی مدت باعث افزایش سرسختی و طاقت این افراد می شود.
در صورت بروز علائم خطرناک تر حتما به دکتر متخصص مراجعه کنید و در صورت در دسترس نبودن متخصص با بهترین پزشکان ایران مشاوره تلفنی بگیرید.
در داروباکس میتوانید با بهترین پزشکان متخصص مغز و اعصاب در شهر خود آشنا شوید، با آنها به صورت تلفنی یا آنلاین مشورت کنید و همچنین برای دریافت نوبت ویزیت حضوری اقدام کنید.
منبع: webmd، healthline، medicalnewstoday، psychology
دیدگاه های نامرتبط به مطلب تایید نخواهد شد.
از درج دیدگاه های تکراری پرهیز نمایید.