آنچه در مورد بوتاکس خواهید خواند:

بوتاکس (سم بوتولینوم) چیست؟
بوتاکس(سم بوتولینوم) چه کار می‌کند؟
بوتاکس (سم بوتولینوم) چگونه عمل می کند؟
چه مدت طول می کشد تا بوتاکس (سم بوتولینوم) عمل کند؟
تزریق بوتاکس (سم بوتولینوم) چقدر ماندگاری دارد؟
تزریق بوتاکس(سم بوتولینوم) چگونه است؟آیا بوتاکس درد دارد؟
آیا تزریق بوتاکس (سم بوتولینوم) محدودیت دارد؟
چه کسانی نباید بوتاکس (سم بوتولینوم) بزنند؟
مراقبت های پس از تزریق بوتاکس (سم بوتولینوم) شامل چه مواردی می‌شود؟
عوارض مهم بوتاکس (سم بوتولینوم) چیست؟
در کدام نواحی می توان تزریق بوتاکس(سم بوتولینوم) انجام داد؟
آیا بوتاکس(سم بوتولینوم) بی خطر است؟
آیا جایگزینی برای بوتاکس وجود دارد؟
آیا می توان از بوتاکس برای رفع چین و چروک گردن استفاده کرد؟
آیا انواع مختلفی از سم بوتولینوم وجود دارد؟
تزریق بوتاکس از چه سنی توصیه می‌شود؟
تزریق بوتاکس برای درمان تعریق زیاد در کدام نواحی بدن امکان پذیر است؟
آیا می توان از بوتاکس برای سردردهای میگرنی استفاده کرد؟
نحوه صحیح نگهداری بوتاکس

 

بوتاکس (سم بوتولینوم) چیست؟
بوتاکس و دیسپورت اسامی تجاری سم بوتولینوم هستند که توسط یک باکتری به نام کلستریدیوم بوتولینوم تولید می‌شوند. انواع مختلفی از این سموم شناسایی شده اند، اما نوع A که به صورت تجاری در این محصولات استفاده می شود، قوی ترین آنهاست.

 

 

بوتاکس(سم بوتولینوم) چه کار می‌کند؟
بوتاکس برای اولین بار در سال ۱۹۷۸ برای تضعیف ماهیچه های بیش فعال در چشم و به دنبال آن در سایر بیماری های عصبی مانند دیستونی دهانه رحم و اسپاسم صورت با اثرات خوب و عوارض جانبی کم استفاده شد و‌ برای اولین بار در سال ۱۹۹۰ برای کاهش چین و چروک های صورت ناشی از انقباض عضلانی مانند خط اخم ، خطوط پیشانی و خطوط پنجه کلاغی مورد استفاده قرار گرفت.

علاوه بر این در مواردی ممکن است برای مشکلات دیگر از جمله سردردهای میگرنی، تعریق بیش از حد زیر بغل و برخی مشکلات مرتبط با انقباض عضلانی و مشکلات مثانه برای شما تجویز شود.

 

 

بوتاکس (سم بوتولینوم) چگونه عمل می کند؟
بوتاکس با مهار استیل کولین که یک ماده شیمیایی در بدن ماست که مسئول انتقال پیام انقباض عضلانی است، عمل می کند. در واقع با این کار منجر به فلج عضلانی می شود که موقتی است و به مرور با کم شدن اثر دارو و رشد جدید اعصاب، عصب دهی مجدد به عضلات برقرار می‌شود و توانایی حرکت و انقباض عضله بر می‌گردد.

همچنین به نظر می رسد که سم بوتولینوم نوع A در میگرن مزمن، با شل کردن ماهیچه‌ها و مهار کردن پیام‌های درد که در ایجاد میگرن نقش دارند، عمل می‌کند و بدین ترتیب می‌توان‌ در جلوگیری از شروع سردرد میگرنی تأثیر داشته باشد.

 

 

چه مدت طول می کشد تا بوتاکس(سم بوتولینوم) عمل کند؟
معمولاً ۲۴ تا ۷۲ ساعت پس از تزریق تأثیرات بوتاکس ظاهر می‌شود.اما حداکثر تأثیر آن در حدود ۱ تا ۲ هفته بعد تزریق قابل ملاحظه است.

 

 

تزریق بوتاکس (سم بوتولینوم) چقدر ماندگاری دارد؟
اثرات بوتولونیوم به طور کلی حدود ۳تا۴ ماه باقی می ماند و هنگامی که به ماهیچه هایی که مسئول چین و چروک های صورت هستند تزریق می شود، ظاهری آرام تر و صاف تر به صورت می دهد.

در برخی افراد اثرات بوتاکس طولانی تر باقی می‌ماند و در مواردی که جهت درمان تعریق بیش از حد تجویز می‌شود، ممکن است تا ۹الی ۱۲ ماه نیز اثراتش باقی باشد .

هنگامی که کاهش تدریجی اثرات مشخص می‌شود، ممکن است در صورت صلاحدید پزشک، نیاز به تمدید و تزریق مجدد بوتاکس داشته باشید.

 

 

تزریق بوتاکس(سم بوتولینوم) چگونه است؟
بوتاکس با استفاده از یک سوزن بسیار کوچک به طور مستقیم به ماهیچه هایی که باعث ایجاد چین و چروک می شوند تزریق می شود. بسته به ناحیه تحت درمان، معمولاً چندین تزریق در نواحی مختلف عضلات خاص انجام می‌شود

هنگامی که برای درمان تعریق بیش از حد زیر بغل استفاده می شود، بوتاکس به صورت مستقیم به پوست زیر بغل تزریق می شود.

ناراحتی و کبودی موضعی پس از تزریق و خونریزی محدود در زمان تزریق ممکن است رخ دهد و طبیعی می‌باشد و به طور کلی نیازی به آرام‌بخش یا بی‌حسی موضعی ندارید.

در موارد تزریق جهت رفع سردرد میگرنی، توکسین بوتولینوم نوع A باید توسط پزشکی که برای این روش آموزش دیده است، تزریق شود. بدین صورت که در چندین مکان مختلف به عضلات اطراف سر و گردن شما تزریق می شود.اگر درمان شما موفقیت آمیز باشد، احتمالاً پزشک توصیه می کند که هر ۱۲ هفته یکبار تزریق تکرار شود.

 

 

آیا تزریق بوتاکس(سم بوتولینوم) درد دارد؟
اکثر افراد در طول تزریق بوتاکس کمترین درد و ناراحتی را تجربه می کنند. سوزن های استفاده شده بسیار ظریف هستند و معمولاً نیاز به بی حسی ندارید.

 

 

آیا تزریق بوتاکس(سم بوتولینوم) محدودیت دارد؟
در حالی که بوتاکس می تواند روشی بسیار ایمن و موثر برای کاهش چین و چروک های ناشی از انقباضات عضلانی باشد، اما هیچ تاثیری در کاهش خطوط ریز صورت ناشی از آسیب آفتاب و خطوط ناشی از افتادگی پوست صورت ندارد و در کسانی که خطوط بسیار عمیق دارند، ممکن است نیاز به درمان های مکرر باشد تا حداکثر اثر دارو ظاهر شود اما تزریق با دوز بالا و مکرر یا استفاده بیش از حد بوتاکس نیز ممکن است به دلیل تشکیل آنتی بادی، منجر به مقاومت بیمار در برابر درمان شود. همچنین درمان با بوتاکس ممکن است هر گونه عدم تقارن صورت را اغراق آمیزتر کند و صورت را کج تر نشان دهد.

حتماً در مورد تعداد دفعات تزریق در سال به توصیه ی پزشک زیبایی مجرب توجه کنید و اگر با توجه به معاینه و شرایط عضلات شما، تزریق مجدد بوتاکس را مناسب نمی‌داند، از تزریق مجدد خودداری کنید.

 

 

چه کسانی نباید بوتاکس (سم بوتولینوم) بزنند؟
استفاده از بوتاکس در موارد زیر توصیه نمی شود:

-افراد مبتلا به اختلالات عصبی عضلانی مانند میاستنی گراویس

-کسانی که داروهای خاصی مانند شل کننده های عضلانی، آنتی بیوتیک هایی مانند آمینوگلیکوزیدها (مثل جنتامایسین) مصرف می کنند.

-زنان باردار یا شیرده

-کسانی که عفونت یا التهاب در محل پیشنهادی برای تزریق دارند

-افرادی که اختلالات خونریزی دهنده دارند

-کسانی که مشکل بلع و تنفس دارند(تزریق سر و گردن)

-کسانی که سابقه حساسیت به بوتاکس دارند

 

 

مراقبت های پس از تزریق بوتاکس (سم بوتولینوم) شامل چه مواردی می‌شود؟

-قبل از شروع درمان، بروشور اطلاعات چاپ شده توسط کارخانه سازنده را مطالعه کنیدتا اطلاعات بیشتری در مورد بوتاکس و عوارض جانبی که ممکن است با تزریق آن تجربه کنید، بدست آورید.

-فعالیت های عادی را می توان بلافاصله پس از تزریق از سر گرفت.

-از دست زدن یا مالش محل تزریق خودداری کنید.

-حداقل تا چند ساعت پس از تزریق از لمس، مالش و یا اعمال فشار به ناحیه تحت درمان خودداری کنید. این کار به جلوگیری از انتشار بوتاکس به مناطق دورتر و ناخواسته کمک می کند.

-تا حدود ۴ ساعت پس از درمان در وضعیت عمودی نشسته یا ایستاده بمانید و از دراز کشیدن خودداری کنید تا از مهاجرت بوتاکس به عضلات ناخواسته جلوگیری شود.

– تا پایان روز پس از تزریق از انجام فعالیت های بدنی یا ورزش های شدید خودداری کنید. افزایش جریان خون و تعریق می‌تواند بر توزیع بوتاکس تأثیر بگذارد.

– مصرف الکل را در باقی روز به حداقل برسانید، زیرا الکل می تواند خطر کبودی را افزایش دهد.

– حداقل به مدت ۲۴ ساعت، از قرار گرفتن در معرض گرمای بیش از حد مانند سونا یا حمام آب گرم خودداری کنید.

– نتایج قابل توجه معمولاً پس از چند روز ظاهر می‌شوند.

– اگر عوارض جانبی غیرعادی مانند درد مداوم، تورم یا مشکل در بلع، تنفس یا تکلم را تجربه کردید، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.

 

 

عوارض مهم بوتاکس(سم بوتولینوم) چیست؟
-در حالی که به طور کلی تزریق بوتاکس بی خطر است، عوارض محدودی از جمله کبودی، تورم، و به ندرت، عوارض جدی تر مانند افتادگی پلک ممکن است رخ دهد. انجام این روش توسط یک پزشک متخصص و با تجربه ضروری است.

-در صورت عدم تزریق صحیح و اصولی عدم تقارن و فلج شدن عضلات نامناسب ممکن است رخ دهد که موجب تغییر حالت چهره و چشم‌ها می‌شود.

-اگر تحت عمل جراحی یا درمان دندانپزشکی هستید، به دندانپزشک یا درمانگر خود بگویید که تزریق بوتاکس داشته اید.

-درد در محل‌ تزریق، سفتی گردن و عضلات، ضعف عضلانی، بثورات پوستی و خارش معمولاً در کوتاه مدت رفع می‌شود. اما اگر طولانی یا شدید شد، با پزشک خود صحبت کنید.

-در صورت بدتر شدن سردرد یا میگرن با پزشک خود صحبت کنید.چنانچه در بلع، صحبت کردن یا تنفس مشکل داشتید، فوراً با پزشک خود صحبت کنید یا در اسرع وقت به درمانگاه محلی خود مراجعه کنید.

 

 

در کدام نواحی می توان تزریق بوتاکس(سم بوتولینوم) انجام داد؟
جهت رفع چین و‌چروک و زیبایی بوتاکس تاییدیه ی تزریق برای چروک پیشانی، خط اخم و خطوط پنجه کلاغی را دارد.

همچنین برای تزریق سر و گردن برای میگرن، زیربغل برای تعریق بیش ازحد و مثانه، دهانه رحم و بسیاری از عضلات بدن، قابل استفاده است.

 

 

آیا بوتاکس(سم بوتولینوم) بی خطر است؟
به طور کلی عارضه شدید و خطرناکی پس از استفاده از تزریق بوتاکس جهت زیبایی گزارش نشده است. به ندرت ممکن است ضعیف شدن بیش از حد عضلات هدف و فلج عضلات مجاور رخ دهد که منجر به ضعف صورت شود. این عارضه نیز خود محدود شونده است.

هنگام تزریق بالای ابروها، پتوز پلک فوقانی یا افتادگی جزئی پلک ممکن است اتفاق بیفتد که به مرور زمان و با از بین رفتن اثرات بوتاکس بهبود می‌یابد.

تزریق با دوز مناسب و در موقعیت مناسب در عضلات مناسب، بسیار نکته مهمی می‌باشد و از آنجایی که در صورت تزریق نادرست، عوارض فلج شدن عضلات تا زمان برطرف شدن اثرات دارو باقیست(حدود ۳تا۴ماه)، توصیه می‌شود حتماً تزریق توسط پزشک متبحر و دقیق انجام شود.

 

 

آیا جایگزینی برای بوتاکس وجود دارد؟
داروی داکسیبوتولینوم توکسین که با نام تجاری داکسیفای معروف است، در سال ۲۰۲۲موفق به اخذ تاییدیه FDA شد و در حال حاضر امکان تزریق برای رفع خط اخم و مشکلات عضلانی دهانه رحم را دارد. این دارو تفاوت‌هایی با بوتاکس دارد و طولانی اثرتر می‌باشد. برای اطلاعات بیشتر به این مقاله مراجعه کنید:

چه دارویی رقیب بوتاکس خواهد شد؟

 

آیا می توان از بوتاکس برای رفع چین و چروک گردن استفاده کرد؟
اگرچه این روزها از بوتاکس برای کاهش چین و چروک‌های گردن و فرم دهی گردن استفاده می‌شود. اما باید بدانید که هنوز در این مورد مصرف، تاییدیه FDA ندارد.

 

 

آیا انواع مختلفی از سم بوتولینوم وجود دارد؟
برندهای مختلفی از سموم بوتولینوم وجود دارد که بوتاکس یکی از شناخته شده ترین آنهاست. سایر موارد معروف عبارتند از Dysportدیسپورت و Xeomin زئومین و مسپورت

 

 

تزریق بوتاکس از چه سنی توصیه می‌شود؟
سن شروع درمان بوتاکس متفاوت است و بیشتر به نیازهای فردی مربوط می شود تا یک سن خاص اما برخی از افراد از اواخر دهه ۲۰ یا اوایل ۳۰ سالگی به عنوان یک اقدام پیشگیرانه در برابر چین و چروک تزریق بوتاکس را شروع می کنند.

این دارو در مواردی برای درمان مشکلات مثانه، لوچی و اسپاسم پلک(بالای ۱۲سال)، اختلال در عضله دهانه رحم (بالای۱۶سال) و گرفتگی های عضلانی مهم اطفال(بالای ۲سال) نیز ممکن است تجویز شود.

در مورد درمان میگرن، تعریق زیربغل و زیبایی، تزریق بوتاکس در افراد بالای ۱۸سال مجاز می‌باشد.

 

 

تزریق بوتاکس برای درمان تعریق زیاد در کدام نواحی بدن امکان پذیر است؟
بوتاکس برای درمان تعریق بیش از حد (هیپرهیدروزیس) در نواحی زیر بغل، کف دست و کف پا مورد تایید FDA است.

 

 

آیا می توان از بوتاکس برای سردردهای میگرنی استفاده کرد؟
بوتاکس یک درمان تایید شده توسط FDA برای میگرن مزمن است. برای کمک به پیشگیری از میگرن به نواحی خاصی از سر و گردن تزریق می شود.

سم بوتولینیوم یک نوروتوکسین است. به این معنی که در عملکرد اعصاب اختلال ایجاد می کند. چنانچه فردی در هر ماه ۱۵ روز یا بیشتر سردرد داشته باشد و سردردهای میگرنی حداقل در هشت روز از این روزها وجود داشته باشند، فرد در صورت تشخیص پزشک و رد سایر علل احتمالی سردرد، مجاز به تزریق بوتاکس برای رفع سردرد می‌باشد.

 

 

نحوه صحیح نگهداری بوتاکس

ویال های باز نشده را در یخچال در دمای ۲ تا ۸ درجه سانتی گراد تا حداکثر ۳۶ ماه یا تا تاریخ انقضای روی ویال نگهداری کنید. از فریز کردن دارو خودداری کنید.

پس از باز کردن، در يخچال در دماي ۲ تا ۸ درجه سانتيگراد نگهداري کنید و ظرف ۲۴ ساعت استفاده نمایید.

اطلاعات تخصصی

موارد مصرف بوتولینوم توکسین

-آشالازی (بدون برچسب): داخل اسفنکتر در حین آندوسکوپی
-اختلالات مثانه
-بلفارواسپاسم
-دیستونی دهانه رحم
-میگرن مزمن
-اسپاسیتیسیتی
-استرابیسموس
-هایپرهیدروزیس اولیه زیربغل
-کاهش خطوط پیشانی، خط اخم (گلابلار)، پنجه کلاغی
-شقاق مقعدی(بدون برچسب)
-سیالوره(drooling-بدون‌برچسب)
-پدیده رینود، شدید، مقاوم به درمان های مرسوم اولیه(بدون برچسب)
-تاردیو دیسکینزی(بدون برچسب)
سم بوتولینوم نوع A یک ماده پروتئینی است که توسط باکتری کلستریدیوم بوتولینوم تولید می شود.
چین و چروک ها بخشی از روند پیری پوست ما هستند که می توان آنها را به آسیب ناشی از نور خورشید، اثرات جاذبه و انقباض عضلانی ناشی از حالات چهره مانند اخم کردن و خنده نسبت داد.
چین و چروک‌های ناشی از اثر جاذبه به صورت افتادگی طبیعی بافت، با افزایش سن خود را نشان می‌دهند و در موارد شدید، عموماً با روش‌های لیفتینگ جراحی بهبود می‌یابند. اما چروک های ناشی از انقباض عضلات مانند خطوط اخم بین ابروها، خطوط پیشانی و پنجه کلاغی را می توان با بوتاکس برطرف کرد یا از پیشرفت و عمیق شدن آنها پیشگیری کرد.
اما این تنها کاربرد بوتاکس نیست. سم بوتولینوم همچنین می تواند برای درمان تعریق بیش از حد زیر بغل و کف دست و سردردهای میگرنی نیز استفاده شود.و موارد مصرف دیگری در برخی مشکلات وابسته به عضلات نیز دارد.

سم بوتولونیوم به صورت تجاری با نام‌های تجاری مختلف از جمله بوتاکس و دیسپورت جهت تزریق عضلانی عرضه می‌شود.

مکانیسم اثر بوتولینوم توکسین

دارو از طریق مهار ریلیز استیل کولین وابسته به یون کلسیم سبب بلوک نوروماسکولار ترمینال های اعصاب حرکتی شده و سبب کاهش پتانسیل عمل در صفحه محرکه انتهایی و در نتیجه ایجاد فلج شل می شود.

‏OnabotulinumtoxinA (که قبلاً به عنوان سم بوتولینوم نوع A شناخته می شد) یک نوروتوکسین تولید شده توسط کلستریدیوم بوتولینوم، باسیل بی هوازی اسپورساز است که به نظر می رسد تنها بر غشای پیش سیناپسی اتصال عصبی عضلانی در انسان تأثیر می گذارد، جایی که از آزاد شدن وابسته به کلسیم و تولید استیل کولین جلوگیری می کند. حالت عصب کشی غیرفعال شدن عضله تا زمانی که فیبریل های جدید از عصب رشد کرده و صفحات اتصال را در نواحی جدیدی از دیواره های سلول عضلانی تشکیل دهند ادامه می یابد. تزریق داخل دترسور مسیرهای وابران فعالیت دترسور را با مهار آزادسازی استیل کولین تحت تاثیر قرار می دهد. تزریق داخل جلدی منجر به عصب کشی موقت غدد عرق می شود و تعریق موضعی را کاهش می دهد.

فارماکوکینتیک بوتولینوم توکسین

شروع عمل (بهبود):

بلفارواسپاسم: 3 تا 4 روز

دیستونی دهانه رحم: 2 هفته

بیش فعالی دترسور مرتبط با وضعیت عصبی: 2 هفته

کاهش خطوط گلابلار (بوتاکس آرایشی): 1 تا 2 روز، افزایش شدت در هفته اول

اسپاستیسیتی: فلج کانونی و مغزی مرتبط: کمتر از 2 هفته

استرابیسم: 1 تا 2 روز

مدت زمان:

بلفارواسپاسم: 3 تا 4 ماه

دیستونی دهانه رحم: ≤3 تا 4 ماه

بیش فعالی دترسور مرتبط با وضعیت عصبی: 42 تا 48 هفته

هیپرهیدروزیس اولیه زیر بغل: 201 روز (میانگین)

کاهش خطوط گلابلار (Botox Cosmetic): ~ 3 تا 4 ماه

اسپاستیسیتی: 3 تا 3.5 ماه

استرابیسم: 2 تا 6 هفته

جذب: انتظار نمی رود در دوزهای توصیه شده پس از تزریق عضلانی (IM) در خون محیطی وجود داشته باشد.

زمان رسیدن به اوج:

بلفارواسپاسم: 1 تا 2 هفته

دیستونی دهانه رحم: ~ 6 هفته

اسپاستیسیتی (کانونی): 4 تا 6 هفته

استرابیسم: در هفته اول

منع مصرف بوتولینوم توکسین

-حساسیت به هر گونه سم بوتولینوم یا هر یک از اجزای فرمولاسیون
-حساسیت به آلبومین
-عفونت در محل(های) تزریق
-تزریق داخل دترسور در بیماران مبتلا به مثانه بیش فعال یا دترسور بیش فعال مرتبط با یک بیماری عصبی که دارای عفونت مجاری ادراری هستند. (فقط بوتاکس)
-تزریق داخل دترسور در بیماران مبتلا به احتباس ادراری و بیماران با حجم باقیمانده ادرار پس از تخلیه بیش از ۲۰۰ میلی لیتر که به طور معمول کاتتریزاسیون متناوب تمیز خود را انجام نمی دهند.(فقط بوتاکس)
-تزریق داخل دترروسور در بیماران با سابقه اخیر عفونت های مکرر مجاری ادراری

موارد احتیاط:
-بیماری‌های عصبی عضلانی
-نارسایی ریوی(در مشکلات مثانه و دیستونی دهانه رحم)
-دیس‌فاژی(در دیستونی دهانه رحم)
-اختلالات اعصاب صورت(تزریق در عضلات صورت)

عوارض جانبی بوتولینوم توکسین

عوارض شایع:

واکنش های محل تزریق، پتوز (استفاده در عضلات صورت)، عفونت مجاری ادراری (OAB یا بیش‌فعالی دترسور نوروژنیک)، دیسفاژی (استفاده در دیستونی دهانه رحم)، انحراف عمودی چشم (استفاده در استرابیسم)، احتباس ادراری (OAB یا استفاده در بیش فعالی دترسور نوروژنیک)، عفونت تنفسی فوقانی، گردن درد، درد اندام های انتهایی (استفاده در اسپاستیسیته)، کراتیت نقطه‌ای سطحی (استفاده در بلفارواسپاسم)، خشکی چشم (استفاده در بلفارواسپاسم)، سردرد، خستگی، آستنی، ضعف عضلانی، تعریق در نواحی غیر زیر بغل (استفاده در هایپرهیدروزیس)، تب، عفونت، هماچوری (بیش فعالی دترسور نوروژنیک)، دیس‌اوری (OAB یا بیش‌فعالی دترسور نوروژنیک)، حالت تهوع (استفاده در اسپاستیسیته)، خارش، تشنج (استفاده در اسپاستیسیته)، آرترالژی (استفاده در اسپاستیسیته)، میالژی (استفاده در اسپاستیسیته)، کمر درد (اسپاستیسیته یا استفاده در دیستونی دهانه رحم)، کاهش اشتها (اطفال)

عوارض جدی:

علائم حساسیت مفرط، آنافیلاکسی، گسترش اثر سم، دیسفاژی شدید (استفاده در دیستونی دهانه رحم)، نارسایی تنفسی (استفاده در دیستونی دهانه رحم)، اختلال تنفسی (بیش فعالی دترسور نوروژنیک یا استفاده در اسپاستیسیتی)، دیس رفلکسی اتونومیک (بیش‌فعالی دترسور نوروژنیک)، احتباس ادرار (OAB یا بیش‌فعالی دترسور نوروژنیک)، خونریزی رتروبولبار (استفاده در استرابیسم)، زخم قرنیه (استفاده در بلفارواسپاسم)، تشدید میاستنی گراویس (استفاده در بلفارواسپاسم)، فلج کانونی صورت (استفاده در بلفارواسپاسم)، فلج صورت (استفاده در میگرن مزمن)، تشنج (استفاده در اسپاستیسیته)

تداخلات دارویی بوتولینوم توکسین

مشخصات کلی تداخلات: 
تشدید اثرات آنتی کولینرژیک 

تداخلات رده X (پرهیز): 
تداخل قابل‌توجهی مشخص نشده است. 

کاهش اثرات داروها توسط سم بوتولینوم تیپ A (آدوبوتولینوم توکسین A): 
تداخل قابل‌توجهی مشخص نشده است. 

کاهش اثرات سم بوتولینوم تیپ A (آدوبوتولینوم توکسین A) توسط داروها: 
تداخل قابل‌توجهی مشخص نشده است. 

افزایش اثرات داروها توسط سم بوتولینوم تیپ A (آدوبوتولینوم توکسین A): 
عوامل آنتی کولینرژیک، فرآورده‌های حاوی سم بوتولینوم، داروهای مسدودکننده عصبی-عضلانی 

افزایش اثرات سم بوتولینوم تیپ A (آدوبوتولینوم توکسین A) توسط داروها: 
آمینوگلیکوزیدها، شل کننده‌های عضلانی (با اثر مرکزی) 

تداخلات با غذا: 
ذکر نشده است.

هشدار ها بوتولینوم توکسین

-گزارش های پس از ورود به بزار نشان می دهند که اثرات تمام محصولات سم بوتولینوم، ممکن است از ناحیه ی تزریق منتشر شود و علائمی مشابه با اثرات سم بوتولینوم ایجاد کند. این علائم می‌تواند شامل آستنی، ضعف عمومی عضلانی، دوبینی، پتوز، دیسفاژی، دیسفونی، دیس آرتری، بی اختیاری ادرار و مشکلات تنفسی باشد. بروز این علائم ساعت ها تا هفته ها پس از تزریق گزارش شده است. در این میان مشکلات بلع و تنفس می توانند تهدید کننده حیات باشند. احتمالاً خطر بروز این عوارض در کودکانی که برای اسپاستیسیتی تحت درمان قرار می‌گیرند، بیشتر است اما علائم می‌تواند در بزرگسالانی که برای اسپاستیسیتی و سایر بیماری‌ها تحت درمان قرار می‌گیرند نیز رخ دهد(به‌ویژه در بیمارانی که یک بیماری زمینه‌ای دارند که آنها را مستعد ابتلا به این علائم می‌کند).
موارد انتشار اثرات دارو، در دوزهای قابل مقایسه با دوزی که برای درمان دیستونی دهانه رحم و اسپاستیسیتی به کار می روند و هم در دوزهای پایین‌تر، گزارش شده است.

توصیه های دارویی بوتولینوم توکسین

-هنگام شروع درمان (صرف نظر از مورد مصرف) باید از کمترین دوز توصیه شده استفاده شود. در بزرگسالان تحت درمان برای یک مورد مصرف یا بیشتر، حداکثر دوز تجمعی باید کمتر از ۴۰۰ واحد در ۳ ماه برای بوتاکس (درمانی و زیبایی) باشد. برچسب کانادایی برای Botox Cosmetic حداکثر دوز تجمعی ۶ واحد در کیلوگرم (تا ۳۶۰ واحد) را در مدت ۳ ماه در بزرگسالانی که این دارو را علاوه بر زیبایی، برای موارد غیر زیبایی نیز دریافت می کنند، توصیه می کند.
-در مواردی که جهت مشکلات مثانه از این دارو استفاده می‌شود، لازم است درمان پیشگیرانه آنتی‌بیوتیکی (به غیر از آمینوگلیکوزیدها) از ۱ تا ۳ روز پیش از تزریق انجام شود و تا ۱ تا ۳ روز پس از تزریق بوتولونیوم، جهت کاهش خطر عفونت دستگاه ادراری (UTI) ادامه یابد. درمان های ضد پلاکتی، حداقل ۳ روز قبل از تزریق قطع شوند.
-در موارد اسپاسیتیسیتی، دوز بر اساس سایز بیمار، وسعت و محل درگیری عضلانی، درجه گرفتگی، ضعف عضلانی موضعی و پاسخ به درمان قبلی، تنظیم شود. می‌توان درمان را در فاصله بیشتراز ۳ ماه با دوز مناسب و بر اساس وضعیت بالینی بیمار مجدد تکرار کرد.
-در صورت مصرف جهت استرابیسموس(لوچی چشم)، توصیه می‌شود چند دقیقه پیش از تزریق از بی حس‌کننده موضعی و قطره دکونژستانت چشمی استفاده گردد. همچنین ۷ تا ۱۴ روز پس از هر تزریق، بیمار مجدداً معاینه شود تا تأثیر درمان ارزیابی گردد. دوزهای بعدی در بیمارانی که فلج ناقص موضع هدف را تجربه می کنند، می‌تواند تا دو برابر دوز قبلی افزایش یابد. حداکثر دوز توصیه شده به عنوان یک تزریق برای هر عضله ۲۵ واحد است. تا زمانی که اثرات دوز قبلی از بین نرفته، از تزریق های بعدی خودداری شود.
-در تزریق جهت موارد زیبایی، هنگام ارزیابی محل های تزریق مناسب در عضله فرونتالیس، رابطه کلی بین اندازه پیشانی فرد و توزیع فعالیت عضله فرونتالیس ارزیابی شود. محل، اندازه و استفاده از ماهیچه ها در بین افراد مختلف به طور قابل توجهی متفاوت است. پیشنهاد می‌شود خطوط پیشانی همراه با خطوط اخم درمان شوند تا خطر افتادگی ابرو کاهش یابد.
-به طور کلی دوز موثر در تزریق های زیبایی و رفع چین و‌چروک، با مشاهده کلی توانایی بیمار برای فعال کردن عضلات سطحی تزریق شده تعیین می شود. محل، اندازه و نحوه استفاده از ماهیچه ها به طور قابل توجهی در بین افراد مختلف، متفاوت می‌باشد.
-در صورت مصرف در کودکان، از تعویض کردن محصولات مختلف سم‌بوتولینیوم با هم، خودداری شود. از کمترین دوز پیشنهاد شده برای شروع درمان استفاده شود مگر در مواردی که دوز مشخصی برای شروع یک مورد مصرف ذکر شده باشد. حداکثر دوز کل در هر ۳ ماه به شرح زیر است: در اطفال کمتر از ۱۸ سال، حداکثر دوز تجمعی در یک دوره ۳ ماهه ۱۰ واحد بر کیلوگرم یا ۳۴۰ واحد است(هر کدام کمتر باشد). برای برند بوتاکس، در نوجوانان بالای۱۸ سال که برای یک مورد مصرف یا بیشتر از بوتاکس استفاده می‌کنند، حداکثر دوز تجمعی در یک دوره ۳ ماهه نباید از ۴۰۰ واحد (برای بوتاکس) تجاوز کند.
-بسته به برند تجاری و مورد مصرف، نحوه تزریق سم‌بوتولونیوم نیز متفاوت است. به طور کلی اما انواع محصولات حاوی این دارو جهت تزریق عضلانی،داخل مثانه، داخل و جلدی استفاده می‌شوند.
-ویال های باز نشده در یخچال در دمای ۲ تا ۸ درجه سانتی گراد (۳۶ تا ۴۶ درجه فارنهایت) تا حداکثر ۳۶ ماه یا تا تاریخ انقضای روی ویال نگهداری شود. اطلاعات نگهداری طولانی مدت در دمای اتاق ممکن است در توضیحات کارخانه در دسترس باشد. پس از باز کردن، در يخچال در دماي ۲ تا ۸ درجه سانتيگراد نگهداري شود و ظرف ۲۴ ساعت استفاده شود (فاقد ماده نگهدارنده می‌باشد).
-از آنجایی که اطلاعات مربوط به استفاده از سم بوتولینیوم در بارداری محدود است، جهت استفاده در مواردی مانند دیستونی دهانه رحم و روش های زیبایی در این دوران توصیه نمی شود.
-تصمیم برای ادامه یا قطع شیردهی در مدت درمان با بوتاکس باید با توجه به نسبت میزان خطر مواجهه نوزاد، مزایای شیردهی برای نوزاد و مزایای درمان برای مادر گرفته شود.
-در موارد مشکلات مثانه، حجم ادرار باقیمانده پس از تخلیه (PVR) طی ۲ هفته پس از درمان و پس از آن به صورت منظم و دوره ای تا ۱۲ هفته در بیمارانی که سونداژ نمی کنند، ارزیابی شود. کاتتریزاسیون با حجم ادرار PVR بیشتر از ۲۰۰ میلی لیتر شروع شود و تا PVR کمتر از 200 میلی لیتر ادامه داشته‌باشد.